Кои растения могат да се поливат капково?

Последна редакция на 19/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 562 пъти

На практика за всички растения може да се приложи капково напояване - от трева, през цветя и зеленчуци, до овошни дръвчета. Разликата е, че при цветята и зеленчуците се използват едносезонни капкови маркучи, а за овошките - многосезонни. Можете да ги откриете във всеки магазин за дома и градината.

В случай че имате нужда да проучите по-задълбочено въпроса с капковото напояване, можете да откриете още много практични съвети и споделен опит във форума. За професионалното изграждане на своята поливна система, разчитайте на доказаните специалисти в MaistorPlus. Направете безплатна заявка и в кратки срокове ще получите оферти, сред които да изберете най-добрата за вас. Когато проектът ви бъде реализиран, споделете своята оценка в платформата.

Свързано:

Идеи за градина Капково напояване: По-добрата система за поливане?

Системата за поливане на градини с капково напояване печели немалко симпатизанти. Това е напълно обяснимо, като се има предвид, че с нейна помощ се пести разход на вода, а в същото време се намалява и трудоемкостта. Тя е интелигентно замислена по начин, който позволява на всяко растение да си взема точно или поне приблизително толкова вода, колкото му е необходима.Водата се доставя с инсталация от тръби и маркучи, като на равни разстояния по маркучите се правят отвори, към които може да има капкообразуватели. Оттам капките напояват само корените на съответния посев, без да се пълни цялата вада. Последното е причина и за още едно предимство на капковото напояване, каквото без съмнение е значително по-малкото плевели, появяващи се при него. Капково поливане, освен с маркучи, от които капките падат надолу през отворите, може да става и кръгово, чрез пръскачка. Точно такава пръскачка, със сива тръба, черно кранче и червен капкообрзувател откриване ма показаната тук снимка. От пръскачката водата излиза на струйки, в кръг, образувайки своеобразен фонтан. Водоструйките от него не са насочени безцелно, напротив, те ще попаднат в тези участъци от почвата, където са корените на насажденията. Така водата се използва разумно и по предназначение, с което решението за капково напояване, освен икономично, се затвърждава и като екологично.