Финални насоки за присаденото дръвче

Последна редакция на 20/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 900 пъти

Основната работа по присаждане на дръвче вече е свършена. Ако видите, че присадената пъпка ражда нови листа, развива се, това е сигурен знак, че се е хванала. Оттук нататък имате избор да оставите младата фиданка с присадка където си е или да я преместите. При втория вариант изкопавате голяма дупка на новото място, внимателно изваждате дръвчето, заедно с корените, и го полагате в нея, притискайки почвата около него. Когато сте направили присаждане с пъпка, трябва да поливате обилно дръвчето в продължение на 20 дни.

Още ценни съвети, свързани с градината, можете да научите от специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проект към тях, напълно безплатно и без обвързване, и ще получите конкурентни оферти, сред които да се спрете на най-добрата за вас.

Свързано:

Идеи за градина Присаждане на дръвче - практически съвети и насоки

Когато дръвчето е вече присадено, за него следва да се положат съответни грижи. Те са различни, в зависимост от това дали говорим за присаждане от калем или от пъпка. В първия случай, след извършване на присаждането и когато калемът даде индикации, че се е хванал, няма нужда от последващо обилно поливане с вода. Стане ли дума за присаждане на дръвче от пъпка обаче, двадесет дни след като последната се е хванала, присаденото дръвче трябва да бъде обилно поливано. На снимката, показана тук, виждаме как малко дете с червени панталонки и зелена блузка на бели хоризонтални ивици е хванало зелен градински маркуч и съвестно се е заело със задачата да полива една млада фиданка. Зад него, в дълбочина, се вижда и друго дръвче на фона на светлокафявата почва, което скоро също е било поливано. При поливане на овошки, без значение дали към тях има присадени пъпки или калеми, е важно да се спазва едно основно правило в градинарството. След като дръвчето върже, тоест даде плодове, поливането следва да се прекрати или по-точно, да се остави само на природното. Това е, за да не се разводняват плодовете и да се усети по-добре захарността им. Неслучайно, при много дъждовни пролетни сезони, впоследствие на пазара плодовете на са особено сладки.