Подготовка за присаждане на дръвче от пъпка

Последна редакция на 20/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 2 122 пъти

Тук ще уточним подготвителните стъпки, които е необходимо да се извършат, преди фактическото присаждане:

  • Взимане на клонче с пъпки за присаждане. Изберете добре разлистено клонче от южната страна на короната на дръвчето, което ще присаждате. От тази половина на дървото клоните са добре огрявани от слънчевите лъчи, изпълнени с живот, съответно са по-податливи на прихващане, когато се присаждат.
  • Отстраняване короната на подложката. В случай че овошката, която сте избрали за подложка, вече е развила корона с листна маса, трябва да я отстраните. Отрежете я с помощта на градинарската ножица. Това се прави, за да може живителните сокове на основното дръвче да отиват изцяло към присадените към него пъпки. Така се увеличава шансът последните да се хванат.

Вижте още: Направи си сам градина в битов стил

Свързано:

Идеи за градина Присаждане на дръвче - практически съвети и насоки

Преди да се премине към същината на процеса на присаждане на дръвче, е необходимо да се извършат някои подготвителни действия. Едно от тях е демонстрирано на снимката, която представяме на вашето внимание тук. Виждаме тънко клонче от дърво, по което откриваме свежи зелени листа, момент, в който то предстои да бъде отрязано с помощта на градинарска ножица. На следващ етап от същото клонче ще бъде извадена пъпката, която ще се присади на дървото, влизащо в ролята на основа за присаждане. Както можем да се уверим и сами, клончето, което се отрязва, е в чудесна форма, изглежда много живо и шансовете му да се прихване, са наистина големи. Хубаво е точно такива да се избират за присадки и то от южната страна на присажданата овошка. Логично е на юг да има повече естествена слънчева светлина, която от една страна е важна за нормалното протичане на фотосинтезата, а от друга, когато е в прекомерни дози, може да бъде предизвикателство са листата на дървото. Поради тази причина южната половина на короната на едно дърво е по-добре приспособяваща се към различните климатични условия. Оттам и вероятността взета оттам пъпка да се прихване към друго дръвче и да започне да дава плодове, нарастват значително.