Кога се прави присаждане на калем и кога на пъпка?

Последна редакция на 24/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 3 902 пъти

Както вече уточнихме, съществува присаждане на калем (левият кадър) и на пъпка (десният кадър). За всяко от тях има подходящо време в годината, когато е удачно да се извършат:

  • Присаждане на калем - в средата на зимата. В последните дни на най-късия месец в годината - февруари, се прави присаждане на калем. Ако пък сте избрали подложката ви да бъде джанка, процесът следва да се извърши в началото на февруари. Причината е, че джанката цъфва по-рано, а когато това се случи, присаждане не може да се прави.
  • Присаждане на пъпка - в средата на лятото. В специализираните книги ще прочетете, че около 20-и август е добре да се направи присаждане на пъпка. Експeрименти на опитни градинари обаче показват, че и присаждане месец по-рано, около 20-и юли, също дава позитивни резултати.

Свързано:

Идеи за градина Присаждане на дръвче - практически съвети и насоки

Представяме на вашето внимание колаж от две снимки, които демонстрират нагледно двата основни вида присаждане на дръвче. Насочваме вниманието си първо към кадъра отляво. Там е демонстрирано присаждане на дръвче с калем. На отрязан дънер от старо, но все още живо дърво, в горната част е направен напречен разрез. В същия, в двата му края към периферията на дънера, са поставени по един калем. Този процес се осъществява в средата на зимата, в повечето случаи, в края на февруари. Изключение прави джанката, която цъфти най-рано от всички дръвчета, а когато процесът на цъфтене вече е започнал, цъфналото дръвче вече не може да служи за подложка. Прехвърляме се сега към десния кадър от колажа, а там виждаме нагледно присаждане на пъпка. Стъблото на млада фиданка е отрязано в северната си част и под кората му е подпъхната зелена пъпка. Същата предстои да бъде привързана с лико или конец, за предпочитане първото, и после двете да се дозапечата с хартиено тиксо. Присаждане на пъпка е подходящо да се извърши в средата на лятото, последната десетдневка на юли или август.