Какво е присаждане на дръвче?

Последна редакция на 25/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 2 918 пъти

Процесът на присаждане на дръвче може да се възприеме като хирургическа операция, при която клонче или пъпка от един вид овошка се присажда към стъблото на друга. Дръвчето, на което става присаждането, се нарича подложка, а другото, което се присажда, е присадка. Ако операцията е успешна, живителните сокове на подложката ще отидат към присадката и тя ще започне да се разлиства и дава плодове. Това прави напълно възможно брането на кайсии от прасковено дръвче например.

Едно основно правило, което е добре да се запомни, е, че на костилкова подложка се присаждат само костилкови калеми и пъпки, а на семкова - съответно семкови. По-просто казано, не можете например да присадите ябълка (тя е семкова) на черешова основа (черешата е костилкова), както и обратно.

Най-масово разпространените видове присаждане са на калем и на пъпка, като в хода на настоящата публикация ще разгледаме малко по-подробно втория.

Вижте още: Как да засадите красива градина: 7 съвета за начинаещи

Свързано:

Идеи за градина Присаждане на дръвче - практически съвети и насоки

Присаждане на дръвче може да се извърши основно по два начина. Единият е присаждане на пъпка, а другият е присаждане на калем. Именно те са показани на снимката тук. В близък план се вижда отрязан дънер на вече зряло дърво, от който настрани се разклоняват няколко средно дебели клона. Дънерът е отрязан отгоре и отстрани и в него е вклинен калемът. Ако преместим погледа си надясно, ще забележим, че на намиращия се там клон вече е извършено присаждане на пъпка. Младата присадка се развива добре, има с тъмно кафяв цвят на кората, зелени листа и малки червени плодове. От нея вече са махнати привързващите я към подложката лико и тиксо, тъй като е достатъчно адаптирана към новия си дом. Както виждаме, на едно и също дърво, служещо за подложка, могат да се осъществят и двата основни вида присаждане. Стига да е спазено правилото на подложка, която е костилкова да има само костилкови присадки, както на семкова съответно да са само семкови, на едно дръвче може да има няколко клона с различни плодове. Или пък с различни сортове от един вид плод.