Има значение какво е отглеждано в почвата преди доматите!

Последна редакция на 20/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 754 пъти

След като разсадът ви с домати е пораснал и укрепнал достатъчно, време е да го засадите в почвата в градината. В случай че тепърва разработвате градината си и почвата в нея е отпочинала, имате добър шанс за богата реколта от всяка култура, която засаждате. Ако обаче за поредна година организирате зеленчуковите лехи, следващите редове ще бъдат полезни и важни за вас.

Специалисти съветват всяка година мястото на засаждане на различните зеленчуци да се променя. Мислете за градината си като за пъзел от сектори, които всеки сезон трябва да се пренареждат. Не можете обаче произволно да избирате местата на засаждане, особено що се касае до доматите. При последните е от съществено значение какво е било засаждано в почвата преди тях:

  • Култури, които НЕ е добре да предшестват доматите: Ако на дадено място в двора си сте засаждали картофи, пет години след това на същото избягвайте да сеете домати. В противен случай ще имате реколта от болни домати.
  • Култури, отразяващи се благоприятно на доматите: Добре е там, където ще сеете домати, предишната година да е имало бобови култури. Това включва зелен и бял боб, грах, леща, фъстъци. Те обогатяват градината с азот, доматите се чувстват прекрасно и ще ви дарят с богата и вкусна реколта от здрави плодове.

Свързано:

Идеи за градина От специалистите: Как да си осигурим вкусна и богата реколта от домати

На снимката, към която насочваме вниманието ви тук, върху площ със зелена трева са подредени няколко тъмно кафяви плетени щайги. Две от тях са по-ясно различими и така виждаме щайга с картофи и щайга с домати. Логично възниква въпросът какво е общото между тях. Доматите и картофите са от едно семейство, колкото и странно да звучи това, предвид факта, че вторите са кореноплодни, а първите дават плод над земята. Независимо от близката им роднинска връзка обаче, при определени условия те могат да си навредят. Опитни специалисти в градинарството съветват на място, където в дадена година е имало посадени картофи, пет години след това на същото да не се сеят домати. Освен ако не ви пречи факта, че ще берете домати, от които ще ви се наложи да изхвърлите голяма част. Не узряват, добре, гният, вкусът им също е със съмнителни качество. Впрочем, същото се отнася и за камбите.