Подготовка на доматите за засяване в земята

Последна редакция на 23/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 571 пъти

Няма как директно да поставите семената в земята, освен ако не разполагате с парници. Причината е, че на доматите са им необходими време и условия да се аклиматизират. Има два варианта да подготвите доматите си за засяването им в зеленчуковата си градина:

  • Вариант 1: Отглеждате сами разсад за домати, от семена. На него ще се спрем малко по-късно. В хода на публикацията ще научите също как да сте сигурни, че семето, което избирате, ще ви даде вкусна реколта.
  • Вариант 2:  Закупувате готов разсад. Можете да намерите такъв на пазара или в специализиран разсадник. Тук съществува лек риск да не получите разсад точно за сорта, който сте избрали, но пък е компромисно решение, ако не можете да отделите време и грижи за самостоятелно отглеждане на семена.

Свързано:

Идеи за градина От специалистите: Как да си осигурим вкусна и богата реколта от домати

Преди да бъдат посадени в почвата в градината, доматите трябва да преминат през предварителна подготовка. Тя им помага по-лесно и безпрепятствено да се приспособят към външните атмосферни влияние. Вариантите, измежду които можете да избирате, за да помогнете на доматите си да се почувстват добре под открито небе, изложени пряко на слънце, вятър и дъжд, могат да се обобщят в два основни. И двата са свързани с отглеждане на разсад, като в единия случай си го отглеждате сами, а при втория можете да си го вземете от специализиран магазин, пазар или разсадник. Всеки има своите предимства и недостатъци. В първия случай, когато сами си отглеждате разсада, това ще ви отнеме време и грижи. От друга страна, когато дойде времето да се насладите на плодовете от труда си, ще бъдете истински удовлетворени. Значително по-улеснени ще бъдете, ако купите готов разсад. Тук обаче рискувате да ви продадат не точно сорта, който сте си поръчали. Трудно ще разпознаете какво купувате само по листата. Преценете си кой вариант е по-удачен за вас и се спрете на него според компромисите и усилията, които сте в състояние да направите към даден момент.