Плюсове на зеления покрив

Последна редакция на 25/04/2024 от Ани Атанасова

Подобрява качеството на въздуха. Както добре знаем, живите растения преобразуват въглеродния двуокис в кислород. Ето защо зелените покриви са много подходящи за големите градове, където мръсният въздух е част от всекидневния живот, а зелените площи са малко и нарядко.

Абсорбира до 75% от дъждовната вода. Това превръща зеления покрив в добър изолатор на влага. Това е така, защото е изграден от специална дренажна мембрана, устойчива на вода и на проникване на корени; почва, която представлява специална смес от парченца дървена кора, компост, стари листа, перлит и други.

Свързано:

Идеи за градина Плюсове и минуси на зеления покрив

Животът сред зеленина е не само радост за очите, а и чудесен здравословен дар за белите дробове. На снимката, която виждаме тук, е показано едно от неговите проявления. Тук, приютила се между дървета и зелени хълмове, е намерила своето място една къща с издължена форма, съобразена със спецификите на ландшафта, при който е изградена. Къщата е на две нива, като първото се скосява в левия си край, тъй като там се "сблъсква" с обрасъл с ниска зелена трева хълм. Точно до хълма, скосената ѝ стена е от естествен камък, след която вдясно има няколко стъклени плъзгащи се врати с дървена дограма. Още малко вдясно отново преминаваме на каменна облицовка, използвана за преддверие. Преминаваме на втори етаж, където ни посрещат панорамни прозорци с дървени рамки. Живеещите или почиващите си в стаите зад тях наистина могат да се наслаждават на красива гледка и да се чувстват близо до природата. На пръв поглед къщата е с плосък покрив, но това, което се разкрива при по-внимателно разглеждане, е, че тя има изграден и скосен зелен покрив. Върху него няколко дръвчета се чувстват видимо добре. Още дървета виждаме и пред къщата, както и вдясно от нея. Повечето от тях да иглолистни, което означава, че са постоянно зелено присъствие тук.