Направете градината по-красива с интересна декоративна растителност

Последна редакция на 28/03/2024 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 2 440 пъти

Декоративната растителност ще направи двора ви много по-красив и гостоприемен, като обаче е важно да се допитате до професионалист за качествената поддръжка на отделните видове цветя и други растения.

  • Едно от най-често срещаните решения за големите градини, а именно засаждането на жив плет ще ви струва между 1.50 и 5 лв. за линеен метър.
  • При засаждането на цветя и овошки има няколко варианта за изчисляване на цените. В много случаи специалистите определят сума, която обхваща общо труд и материали, като цената за труда е 20% от стойността на растенията. Обикновено в тези случаи изпълнителите дават гаранция за прихващане на растителността на стойност от около 10% от цената.
  • Цените за озеленяване, което включва засаждане на цветя, са между 2 и 14 лв. за квадратен метър, като тук обаче не са включени материалите и доставката.
  • Изграждането на красиви алпинеуми и декоративни кътчета пък ще ви струва между 15 и 25 лв. за кв. м.
  • Цената за създаване на декоративни водни площи се определя след оглед и е по договоряване спрямо вашите предпочитания и състоянието на терена.

Виж още: Барбекю - цени

Свързано:

Идеи за градина Озеленяване – цени

Озеленяването на двора и градината е трудна задача, затова за качественото й изпълнение трябва да потърсите помощ от професионалист. Той ще оцени състоянието на терена, ще съдейства за цялостното му почистване и извозването на отпадъците, като ще ви посъветва и за оптималния вариант за създаване на красива тревна настилка, съобразена с особеностите на имота ви. В повечето случаи тези специалисти могат да ви предложат и изграждане на великолепни алпинеуми, а в някои случаи – дори малки водни басейни и други декоративни кътчета. Сътворяването на красив алпинеум ще доближи двора ви до представата за естествена природна красота, като ще го превърне и в едно наистина забележително и функционално пространство. Тук например собствениците залагат на изграждането на малък кладенец, който е почти изцяло прикрит от ефектните скали и богатата растителност, заобикаляща каменната пътека, която ни води към дъното на двора. За създаването на впечатляващ алпинеум обаче е необходима предварителна консултация със специалист, с когото да обсъдите всички детайли около дизайна и подготовката на терена. В повечето случаи изпълнителите, които предлагат оформление на градината или двора ви, могат да осигурят и абонаментна поддръжка, която включва поливане, почистване от плевели, наторяване и цялостна грижа за засадените растения, независимо дали те са ефектни храсти или красиви многогодишни цветя.