Заложете на класическо затревяване с тревна смеска

Последна редакция на 19/04/2024 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 2 456 пъти

Зеленината в двора може да бъде осигурена по няколко основни начина, като един от тях е затревяване с тревна смеска. Този класически метод включва подготовка на терена, засяване на семената, поливане и първо косене, както и допълнително подсяване в случаите, когато това е необходимо. Важно е също да се допитате до специалист за избора на тревна смеска в зависимост от това дали дворът ви е сенчест, дали е подложен на интензивен трафик или пък обилни валежи.

  • Цените за този вид затревяване са между 2 и 5.50 лв за квадратен метър, като могат да достигнат и 6.50 лв за квадратен метър, когато има допълнителна обработка с препарати.
  • Средните цени за озеленяване с тревна смеска са между 3 и 4.50 лв за квадратен метър в зависимост от особеностите на терена.

Свързано:

Идеи за градина Озеленяване – цени

Днес все повече собственици загърбват представата за богата зеленчукова градина и се насочват към по-модерни решения за двора, които да го превърнат в уютна зона за отмора и релакс. Именно подобен подход използват и специалистите в този дом, чиито двор е превърнат в същинско райско кътче. За целта около терена е изградена красива дървена ограда в бяло, която да създава впечатление за повече светлина, без обаче да лишава собствениците от необходимото спокойствие и уединение. Около оградата специалистите засаждат красиви декоративни растения и малки храсти, а по-голямата част от терена отдават на добре поддържаната зелена трева. За да не се нарушава вида на поддържаната тревна настилка, те поставят няколко каменни плочи по посока на местенцата за релакс, така че да се оформи практична пътека, разчупваща визията на изчистения двор. В дъното на градината са разположени два дървени шезлонга, а близо до тях е поставена и удобна дървена пейка, така че комуникацията между двете, на пръв поглед отделени зони, да бъде лесна и приятна. Около шезлонгите и пейката са подредени и красиви саксии с цветя, които създават впечатление за още по-богата и красиво поддържана градина. Очаквано, каменната настилка тук е използвана и за зоната около изхода на къщата.