Първата стъпка изисква почистване и подготовка на терена

Последна редакция на 20/04/2024 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 4 027 пъти

Почистването на терена е първата стъпка от качествената поддръжка на градината, затова е важно да потърсите помощ от опитен професионалист, който да ви съдейства за извозване на отпадъците. Тази услуга най-често включва дейности като почистване на терена, изкореняване на първична растителност и изхвърлянето й, както и третиране със специални препарати и прекопаване на двора.

  • Цените за този етап от озеленяването на двора най-често са между 40 стотинки и 5 лв на квадратен метър.
  • Ако отпадъците са прекалено много и се налага използване на голям контейнер, цената може да бъде между 80-100 лв на контейнер с вместимост 4 куб.м.
  • Следващата стъпка е доставката и полагането на почвата, като цените за тази дейност варират между 25 – 55 лв за куб. метър, като в отделни случаи могат да достигнат и 75 лв за куб. метър.
  • Важно е да знаете също, че тези цени са за доставка и полагане на поне 5 куб. метра и за по-малки проекти биха могли да се различават с до няколко лева.

Виж още: Коя е перфектната градинска пейка за вас?

Свързано:

Идеи за градина Озеленяване – цени

Качествената грижа за двора и градината започва с безкомпромисно почистване на терена. За целта потърсете помощ от професионалист, който ще направи оглед и ще ви даде няколко ценни съвета за разпределението на наличното пространство и поддръжката на зелените площи. За да ви вдъхновим да преобразите и своята градина, днес ви представяме два примера, които показват как са изглеждали тези отворени пространства преди и след намесата на специалист. В първия пример изпълнителите откриват един наистина занемарен двор с неравна растителност и прекалено невзрачна ограда. Те обаче се заемат с почистването на терена, докато други опитни майстори изграждат практична ограда и голям дървен навес, под който да се обособи зона за отмора и релакс. За да не се преминава директно през свежата трева, която покрива двора, специалистите изграждат и практична каменна настилка, така че в близост до дървения навес да може да се разположи и функционално барбекю. Зоната между затревената площ и кътчето за отмора пък е превърната в красива цветна леха, която впечатлява с пъстра декоративна растителност. Във втория пример градината не претърпява толкова мащабна промяна, но пък е оборудвана с ефектна настилка от камък, която спомага за отделянето на зоната за релакс от останалата част от зеления двор.