Време е за подрязване и нови посеви

Последна редакция на 24/04/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 994 пъти

Подрязването на краищата на храстите и дръвчетата е необходимо, за да подсигурите по-лесното им и здраво израстване. Някои от по-сухите клончета трябва да бъдат изцяло отстранени.

Също така, есента е идеалното време за посяване на пролетни растения - тревни площи, овощни дръвчета, теменужки, макове, лалета, ранни реколти на грах, спанак, листно цвекло и др.

Свързано:

Идеи за градина Основни грижи за градината през есенния сезон

Всяка градинаизисква грижи по време и на четирите ни познати сезона. За да се събуди за живот презпролетта, е необходимо да ѝ вдъхнем такъв през есента. Това е времето, когато се преви подрязване на дървета и храсти, отстраняват се изсъхнали от тях клонки, за да могат живите да дишат по-свободно, без да отива енергия там, където не е нужна. Отново през есента в градината се сеят някои земеделски култури, като зеленолистни зеленчуци, които след само няколко месеца ще се превърнат в свежи салатки по чиниите, цветя, овощни дръвчета. На двете снимки, образуващи колажа, показан тук, са показани малки фрагменти от есенна грижа за градината. На снимката отляво виждаме няколко малки саксии, част от които са опушено бели, а другите са с оранжев керемиден цвят. Това са малкикерамични саксии, по всяка вероятност предназначени за засяване в тях на разсад, който е необходимо да се направи през есента, включително ако е предвидено отглеждане в парник. Саксиите са поставени върху маса с плот от необработено дърво, а компания им правят няколко глави лук и чесън. На снимката вдясно виждаме градинар в действие. Облечен е със светло бежов топъл пуловер и тъмно синя грейка, което ни подсказва, че градусите навън са есенно предизвикателни и ниски. В ръката си, облечена със зелена ръкавица, държи градинарска ножица, с която тъкмо се кани да подреже една тънка фиданка. Дръвчето е с дълго и тънко стъбло, с все още тънки клони, по които на места се забелязват зелени листа.