Какъв материал да изберем при изграждането на подпорните стени

Последна редакция на 20/04/2024 от Още за Къщата
Източник | Видяно 4 554 пъти

По правило материалите, които ще използваме трябва да са съобразени с избраната настилка за пътеките в двора, а също така и със самата къща, оградата или зида, барбекюто. По този начин се постига хармонично композиран ансамбъл на всички елементи в двора и подчертаване на красотата им заедно и поотделно.

  • Стените от естествен камък, изградени посредством така наречената "суха" зидария или свързващ разтвор, се характеризират с голяма здравина и естетика във визията.
  • По-евтин вариант е зидането с обикновени тухли или с монолитни конструкции от бетон, за отливането на които е задължително необходим кофраж.
  • Обработеният или необработен дървен материал също е свързан с по-ниски разходи, но не е подходящ в дългосрочен план, ако не бъде защитен с хидроизолационен материал от допира с почвата. Ако не направим това, до няколко години дървените греди ще бъдат застрашени от изгниване.

Свързано:

Идеи за градина Терасиране на двора при стръмен терен

Терасовидните градини носят не само естетически дух, но и когато са добре конструирани и дизайнерски замислени, могат да се възприемат визуално като естествено продължение на дома, част от който се явяват. За да е възможен плавният преход от къща към градина, е препоръчително да се подберат внимателно цветове и материали, които се използват както за стените на къщата, така и за пътеките и стените на градината. Материалите за градината се съобразяват и спрямо специфичните за региона климатични условия. На тази снимка ви показваме къща с терасовидна градина. Къщата е на един етаж, с две крила, като лявото е малко по-високо и по-компактно, за разлика от по-издълженото и ниско крило вдясно. Фасадата на къщата е със светло сива пръскана мазилка в горната част, а най-вдясно долу е декорирана с бели камъни. Покривът на къщата е тъмно син, а към входа ѝ водят излети от цимент или бетон стъпала. За да стигнем до стъпалата обаче, е необходимо да заобиколим покрай терасовидната градина, разположена пред къщата. Отделните "тераси" от градината са разположени стъпаловидно и всяка отделна е с издължена правоъгълна форма. Стените са излети от бетон, а всяка градинка е със засадени в нея малки кипариси в компанията на други естествени растения. Пред най-ниската тераса от градината има ивица мозайка, предшествана от открита площ с добре окосена трева. Вляво от къщата и градината забелязваме зелен храст, зад който се вижда цъфнало с бели цветове дръвче. На фона на наситено синьо небе зад къщата се открояват силуетите на няколко бора.