Защо в парковете и градските градини има пейки, а не столове?

Последна редакция на 18/04/2024 от Admin Admin

Замисляли ли сте се някога защо в парковете и градинките има пейки, а не столове например? Защото ще заемат прекалено много място, или защото са по-непрактични?

Отговорът на този въпрос е съвсем друг!

Целта на една пейка е да сближава хората. Много по удобно е да прегърнеш или целунеш човека до теб. Винаги има шанс до теб да седне някой непознат и да завържете непринуден разговор, който да прерасне в приятелство. Със сигурност сте виждали в някой от парковете в София, или който и да е друг град, как компании събират няколко пейки, подреждат ги в кръг и ефектът е - задушевна и приятелска обстановка. Пейките са едно от нещата, с които до толкова сме свикнали, че не забелязваме всъщност колко голяма е ползата ни от тях. И не говоря само за комфорта, който осигуряват. Те ни дават възможност да се докоснем до човека до нас- преносно и буквално. Да спрем, за да починем от забързаното ежедневие и да бъдем хора, комуникиращи в реално време. Имайки предвид дигиталния свят, в който живеем, това си е цяло богатство. Да излезеш сред природата и да виждаш очите на събеседника си, докато седите удобно на някоя пейка, на фона на красив пейзаж. Има някаква романтика в цялостната картина, не мислите ли? 

Прекалено скучно е да смятаме, че пейките са само за почивка. Те имат много по-дълбоко значение за хората-сближава ги емоционално!

Свързано:

Идеи за градина Защо в парковете и градските градини има пейки, а не столове?

Ако сте сред хората, които обичат разходките в парка, ви е много добре познат усещането да търсите най-добрата пейка в него, точно толкова огряна или скрита от слънцето, колкото на вас ви харесва. Когато я откриете, ви остава "тежката" задача да се отпуснете на сладка приказка с приятели или други сладки дейности с любимия човек или просто релаксирате или медитирате, ако сте предпочели да сте сами със себе си. Същото това усещане много хора искат да пренесат и в собствените си малки градини, като поставят поне една градинска пейка в тях. Могат да се видят всевъзможни изработки на такава, с по-опростен или по-обогатен с орнаменти дизайн. В повечето случаи хората се спират на пластмасови градински пейки, а все по-често могат да се срещнат в дворовете и пейки-люлки, с метални или дървени рамки, където самата люлка е от здрав плат. На снимката тук обаче, ви показваме типичната пейка, която бихте срещнали в парка. Това е пейката, с три хоризонтални стабилни дървени греди за сядане и още толкова за облягане, съчетани със стабилна тъмна метална основа, на която с радост бихте поседнали. Под краката си ще усещате меката зелена трева от обширната поляна наоколо, а наблизо ще ви прави компания цветен храст с жълти цветя.