Озеленяване на дворни и градски пространствa

Последна редакция на 29/03/2024 от Божидар Илиев
Източник | Видяно 720 пъти

Замисляли ли сте се какво отличава града ви от всички останали градове в света? А какво отличава дома ви, сред многото домове на вашата улица? Правилно се досетихте - това, което допълва перфектната картинка и на града, и на дома ви е озеленяването и красивата аранжировка на дворното ви пространство.

Вижте още: Градинска пътека с плочи от естествен камък

Прекарвайки няколко години от живота си във Виена, се замислих, че има тонове литература, която описва красотата на столицата на валса, но негативите се броят на пръстите на едната ми ръка. Ето защо в контраст на суперлативите, ще споделя нещо, което не ми харесваше в този град. Един ден, разхождайки се по улиците, забелязах, че всъщност в центъра на Виена доста рядко се срещат дървета и зеленина извън парковете. Не след дълго се прибрах в София, беше пролет и дърветата по улиците точно бяха разцъфтели. Всичко беше много красиво. Тогава се замислих колко е важна флората в един град и как цветята могат тотално да променят облика на един дом, особено ако има замесен и човек, който има усет към озеленяването.

Нашите баби добре са знаели, че озеленяването е много важно, затова няма къща, в която да няма добре оформена цветна градина, която цяло лято блести в различни цветове и радва всеки, който мине покрай двора.

Ако се разходите в парка на града, в който живеете, не може да не ви направят впечатление прекрасно оформените тревни площи, цветята, аранжирани стилно и ефектно, и цветовото многообразие, което радва окото, докато преминавате безгрижно по парковите алеи. Озеленяването всъщност е доста сложно изкуство и само най-изкусните майстори могат от различни видове цветя да сътворят цели картини, които да разказват истории. Едни от най-добрите майстори в декорацията и озеленяването са английските и японските градинари, които наистина творят чудеса. Родните представители на тази професия също не им отстъпват по нищо и славата на нашите градинари се носи надалеч извън границите на родината ни.

Не всеки може да се справи с подредбата, съчетанието, поддържането и оформлението на една градина, дори и тя да е съвсем малка. Изкуството на озеленяването крие своите тайни и само хората, които имат очи за красотата на природа и голямо сърце, могат да се справят с тази трудна задача. За останалите, остава ни просто да се преклоним пред труда им и да се насладим на вълшебствата от цветове, които създават.

Вижте още: Градинско езеро от стара гума в 5 стъпки

Ако се нуждаете от услугите на опитни градинари или фирма за озеленяване, разгледайте специалистите, регистрирани в MaistorPlus или направете безплатно запитване към тях. След като сравните офертите и репутацията на кандидатите, ще можете да изберете подходящ изпълнител за вашия ландшафтен проект.

Свързано:

Идеи за градина Озеленяване на дворни и градски пространствa

Една от причините много хора да обичат разходките сред парка, е че това е мястото в забързания град, където те поне за малка частица от времето си, могат да се доближат максимално до природата. В допълнение получават успокояващи и зареждащи гледки с красиви градинки с цветя, чист въздух, песента на птиците, срещи с приятели, освежаващ сладолед. Също толкова приятно е, докато вървите по улиците на града си, онези, които са извън парка, да видите как някой се е погрижил за естетическото им оформление. Дали ще украсяват парапетите на балконите или ще внасят пъстро разнообразие от бетонни саксии, близо до някой жилищен вход, цветята винаги успяват да усмихнат обстановката. Също като тези, които виждаме на настоящата снимка. Тази градинка от жълти и оранжеви цветя е част от градската среда на София и се намира сравнително близо до Храм Паметник Александър Невски, единият от златните куполи и камбанария на който също се виждат на кадъра. След градинката с цветя има стълби, които водят към градски парк, чиято зеленина идва от богато разлистилите се дървета. Небето е ясно и синьо, по него не се забелязва нито едно облаче, а слънцето дарява със светлината си някои от широколистните дървета в парка.