Кои летни цветя може да имаме в своя двор

Последна редакция на 24/04/2024 от Мира Петърчева
Източник | Видяно 1 421 пъти

Лятото е най-плодотворният сезон за цъфтящите растения. Невероятни видове от тях са на разположение… Но основното нещо е да се изберат от тях само онези растения, които с право могат да се нарекат непретенциозни и красиви.

  • Кандилка. Когато в края на май в градината цъфтят късните лалета и нарциси, то е време за нежната кандилка. Това е едно от най-непретенциозните трайни насаждения. Цъфтежът му практически е без прекъсване и продължава от края на май до септември. В зависимост от сорта, кандилката може да расте от 30 до 80 см височина. Всички многогодишни растения от този вид виреят добре на сянка и на открити места.
  • Арабис. Въпреки че арабисът започва да цъфти през втората половина на пролетта, това непретенциозно многогодишно растение, е лятно. Дълго време в двора то цъфти в бели, розови или пурпурни цветове. Най-хубавото е, че арабисът се чувства прекрасно на открити пространства. Тази култура с пъстри листа е незаменима за дворното пространство дори и когато не цъфти.
  • Здравец. Много сортове градински трайни насаждения са потомци на диви видове, които могат да бъдат намерени буквално зад оградата на къщата на село. От май до края на лятото цъфти удивително ароматния здравец. Цветовете му са в различни нюанси на розово, лилаво и синьо. Това растение почти не се нуждае от грижи и едно време във всеки български двор е имало лехички със здравец.

Свързано:

Идеи за градина Най-непретенциозните цветя за двор – ето какво съветват градинарите