Матракът – залог за здраве

Последна редакция на 28/03/2024 от Йордан Колев
Източник | Видяно 605 пъти

Не по-малко важен елемент за удобството е матракът. Той трябва да бъде умерено твърд и умерено еластичен. Преди да го купите полежете малко върху него. Няма универсален отговор на въпроса кой е най-подходящ, защото при всеки човек е индивидуално и анатомичните особености са различни при всички.

  • Оптималната комбинация от трите качества на матрака – твърдост, еластичност и размер – е различна за всеки човек. И ако с размера всичко е ясно, то е по-трудно да се избере подходящата твърдост и еластичност на матрака.
  • От твърдостта на матрака зависи в какво положение ще се намира гръбнакът ви по време на сън. Идеалният вариант е права линия, когато лежите настрани, и крива с вдлъбнатини в областта на таза и раменния пояс, когато спите по гръб или по корем.
  • Точковата еластичност на матрака отговаря за качеството на поддръжка на тялото. Това значи, че колкото по-еластичен е матракът, толкова по-добре той може да се адаптира към положението на тялото и позата на спящия човек.
  • Напоследък много популярни са ортопедичните матраци. Мнозина смятат, че те са предназначени за хора с проблеми с гърба и кръста. Но това не е така! Добрият матрак е не само незаменим помощник на Морфей, но и помага да се избегнат болки в гърба в бъдеще, като осигурява максимално комфортни условия за сън.

Вижте още: Как да изберем мебели за спалня, така че стаята да изглежда по-уютна и красива?

Свързано:

Идеи за мебели Как да изберете правилно мебели за спалня