Текстури и акценти в ретро стил

Последна редакция на 20/04/2024 от Кристина Кацарска
Източник | Видяно 909 пъти

В ретро интериора текстурата е много важна. Това е областта, в която декоративните елементи надминават всички очаквания и върхове. Същото важи и правилно подбраните и позиционирани акценти. Ето на какво да заложите:

  • Шарени килими, меки винили, кадифе на вафлички. Когато през ума ви минат мисли за този стил, най-напред ще се сетите за тях. 
  • Комбинирайте изчистени мебели с по-смели шарки. Не забравяйте, че идеята е да смесите семплото с екстравагантното.
  • Цветни принтове по стените, мъниста по вратите, лава лампи, стейк маси. Позволете си всичко, за което се сетите. Или, по-точно, което имате на тавана.
  • Скулптури и картини. Използването на характерни за епохата произведения на изкуството също е удачно. Те се опират по-скоро на абстрактното, отколкото на тривиалното като пейзажи и натюрморт.

Една от най-страхотните и весели страни на декорирането по този начин е, че няма никакви ограничения. Затова действайте смело, като имате едно наум да получите естетически издържан финал. 

Вижте още: Функционално обзавеждане и артистичен дизайн в 45 кв.м.

Свързано:

Идеи за мебели Как да получим автентична ретро атмосфера у дома?

В долния ляв ъгъл на колажа виждате перфектния пример за това, че в ретро стила всичко е позволено. Тук цветовете са много и ярки, акцентите са безброй, а произведенията на изкуството заемат голяма част от стените. В тази стая неутрални цветове няма Всичко е в основните цветове - зелено и червено. Типичен ретро елемент е и шареното пано на едната стена. В ретро стил е и масичката поднос на изображението вдясно. Тя би могла да ви служи, както за поставка, така и за удобен начин да пренасяте ястията от кухнята в трапезарията или всекидневната си. С ретро излъчване е и грамофонът на средния пример. В такъв стил е и стаята от снимката в горния ляв ъгъл.