Видео стена - предимства и недостатъци

Последна редакция на 24/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 866 пъти

Обмисляте решението си дали да заложите на видео стена за своето домашно телевизионно приключение? Ето кои са предимствата и недостатъците, с които е добре да се запознаете.

Предимства:

  • Получавате максимално реалистично изживяване при гледане на телевизия.
  • Можете да гледате едновременно няколко канала на видео стената. Това включва както TV-програми, така и сърфиране в интернет, кадри от охранителната домашна камера. Всичко това, паралелно, на един екран.
  • По-сериозна инвестиция ви позволява да изградите няколко видео стени в различни стаи на дома си или дори в отдалечени локации, например в апартамента и вилата си. Те могат да предават една и съща програма с помощта на централизиран видео контролер.
  • Когато провеждате видео разговори с приятели и близки, имате усещането, че те са с вас, в стаята.

Недостатъци:

  • Сериозна първоначална инвестиция, която преминава в скъпа поддръжка на контролера и мониторите;
  • Изразходва много енергия, което е в пряка връзка със силното нагряване на мониторите;
  • Има риск цветовете да не се показват напълно равномерно на отделните екрани, от които е изградена видео стената;
  • Ако е с по-големи мащаби, ще изисква по-обширни помещения, с каквито не всеки дом разполага.

Свързано:

Идеи за мебели Телевизия от ново поколение - видео стена или прожектор?

Несравнимо телевизионно изживяване можете да си осигурите у дома, ако заложите на домашна видео стена. Макар и първоначалната инвестиция в нея да е голяма, ако сте привърженици на реалистичното въздействие от филма, мача или концерта, който гледате, вложението ви ще си струва. Видео стената ви, разположена в хола или спалнята например, може да е толкова голяма, колкото вие решите, но все пак е добре да се съобразите с мащабите на помещението, където тя ще бъде изградена. Нека сега разгледаме двата кадъра, от които е съставен представеният тук колаж. Поглеждаме първо вляво, където сме поканени на кино в един кокетен домашен кино салон. Тук виждаме много интересен прочит на видео стена, при която отделните монитори, вместо да са монтирани един до друг, за да оформят заедно общ правоъгълен или квадратен екран, са леко раздалечени един от друг, като един по-голям има долу по следата, а над него са поставени два по-малки вляво и вдясно. Всеки от мониторите предава различна картина. Срещу трите екрана откриваме луксозни кожени кафяви кресла и дивани, които даже са снабдени с поставки за чаши. На снимката отдясно вече имаме стандартна видео стена, където шестте широки монитора са съчетани в обединяващ ги голям екран. Под видео стената забелязваме нисък светло кафяв TV-шкаф, изработен от МДФ или ПДЧ плоскости.