Решете как ще обособите своя читателски кът

Последна редакция на 29/03/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 891 пъти

Вашето специално местенце за четене няма да заема цяла стая или зона, а само малко парченце от нея. Не се предвижда да бъде изолирано, освен ако не го изнесете на балкона. Като цяло имате два основни варианта, измежду които да избирате.

  • Първият е дизайнът на читателския кът да кореспондира с общия за помещението, в което е разположен. Ако това е изборът ви и все пак искате визуално разграничаване, можете да боядисате стените при него в различен цвят или да добавите специално предвидени килимче, завеси.
  • Втори вариант е вашият кът за четене да е в контрастно различен интериорен стил от основния. Това е доста смел трик, но пък може да даде ефектен резултат.

Свързано:

Идеи за мебели Как да си осигурим перфектния кът за четене

Този колаж от три снимки представя на вашето внимание три варианта на дизайн на кът за четене. Всеки от тях предлага различно решение, в зависимост от мястото, което може да се отдели за него в рамките на помещението, в което се намира. Насочваме се първо към голямата снимка отляво. Там, върху настилка от естествен дървен паркет, откриваме средно голямо сиво меко килимче с форма на облак. Точно зад него е поставен дървен стол с бяла седалка и облегалка, пред който има ниска дървена табуретка с малък бял губер върху нея. Столът е поставен в ъгъла между две бели стени, а над него се надвесва черна лампа. На стената вдясно от стола са окачени четири черно-бели картини или фотографии. Вдясно от тях забелязваме средно голям прозорец, на чийто перваз са поставени две бери саксии с цветя. Под прозореца е монтиран алуминиев бял радиатор, вляво от който на пода виждаме няколко книги. На снимката горе вдясно стигаме по плочки в жълт нюанс до дървен стол с плетена бежова седалка с облегалка, в който намираме цикламена възглавничка. От едната страна на стола се вижда част от масивна дървена маса, а от другата му страна има трикрил прозорец с дървена доглама. Срещу стола е поставена масивен висок дървен библиотечен шкаф, с две стъклени врати, по рафтовете на който са подредени книги. За финал поглеждаме снимката долу вдясно, където в близост до тесенвертикален прозорец със син витраж е позициониран малък кът за четене в бяло. Мястото за сядане е застлано с бежова завивка на сини цветя, същият десен виждаме и при една възглавничка, до която има друга, бежова възглавничка. В ниша в стената отляво са монтирани открити бели рафтове с книги и декорации.