Дънкови тапицерии за столовете!

Последна редакция на 28/03/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 678 пъти

Най-после доказан начин да седнете върху дънките си, без да ги измачкате! За целта само трябва да ги превърнете в тапицерия за столовете у дома.

  • Предварително измерете седалката и облегалката на стола, които ще претапицирате, за да прецените колко плат от дънки ще ви трябва;
  • Изрежете по-малки кръпки или по-големи парчета от текстилния материал;
  • Пришийте ги заедно. Съобразете размера и формата на финално получените елементи с тези, които взехте при първата стъпка;
  • Облечете стола с новата дънкова тапицерия като използвате телбот за тапициране.

Така преобразените с нов десен мебели в последствие се превръщат в прекрасно интериорно допълнение в различни помещения в жилището ви. Сами преценете дали искате да ги подредите около масата в трапезарията или да ги добавите в стаята на подрастващия си тийнейджър например. Ако ви остане излишен материал, използвайте го, за да си ушиете още калъфки за възглавнички или пък си направете малки сувенирни декорации.

Свързано:

Идеи за мебели Как старите ви дънки се превръщат в оригинални интериорни решения за дома

Не излизате всеки ден, облечени с едни и същи дрехи, нали? Освен ако професията ви не предполага носене на униформа. Защо тогава да подлагате столовете у дома на модна скука, като ги държите години наред облечени в едни и същи дрешки. Огледайте ги добре и преценете дали не е време да промяна. Възможно е тапицерията вече да е твърде похабена, да са избледнели цветовете ѝ или пък наскоро сте правили ремонт и столовете ви вече изобщо не пасват на новия облик на стаята. Разбира се, може да има и всякакви други причини да решите да претапицирате столовете си с дънков плат. Само погледнете двете снимки на колажа, който представяме на вашето внимание тук и се уверете колко свежо и оригинално се получава. Нека разгледаме първо кадъра, показан отляво. На него е изобразен впечатляващ стол със сребриста рамка с орнаменти по нея. Не по-малко грабващи вниманието са седалката и облегалката, които са облечени в дънкова тапицерия, изработена от тъмни и светли парчета от дънки. Използваната тук техника е "пачуърк", която е характерна с това, че се вземат близки по размер и различни по цвят кръпки и даден плат, и се пришиват заедно. Готови сме да се обзаложим, че този стол не само изглежда, но и действително е изключително удобен. Дори са ни оставили разтворена книга, за да не скучаем, докато го пробваме. Показаният отдясно дънков стол е не по-малко ефектен. Тук парчетата са малко по-големи, а върху седалката и облегалката ясно се виждат типичните за дънкови панталони задни джобове.