Изграждане на дървени покривни конструкции в 4 основни стъпки

Последна редакция на 29/03/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 7 598 пъти

Обикновено дървените покривни конструкции се прилагат при направата на скатни покриви. Основните стъпки, през които преминава изграждането им са следните:

  1. Монтиране на двете крайни ферми. Те се поставят при фронталната и противоположната ѝ (задна) част на сградата. След това се взема дълга, права летва, чиито краища попадат при върховете на фермите. Именно тя е върхът, при който двата ската на покрива се срещат.
  2. Поставяне на временни скоби. Те представляват плоски правоъгълни дъски, а самото им закрепване можете да видите на снимката горе вдясно. Тази стъпка е необходима, преди да се премине към добавянето на вътрешните ферми и последващата го обшивка.
  3. Инсталиране на стандартните ферми. В случая говорим за тези, които се намират между двете крайни. Разстоянието между тях зависи от предварително изготвения за покрива план. Поредността на поставянето им е от задната към предната част на сградата.
  4. Полагане на дъсчено покритие. На този етап от направата на конструкцията се преминава, когато фермите са окончателно закрепени и подравнени. Дървените панели на всеки ред се поставят шахматно спрямо предходния. След тях идва ред на хидроизолационните материали.

Свързано:

Направи си сам идеи за всичко Как се прави дървена конструкция за покрив?

Представяме на вашето внимание колаж от четири снимки, които изобразявят четири основни стъпки при изграждането на дървена конструкция за двускатен покрив. Започваме със снимката, показана в горния ляв ъгъл. Там виждаме схематично изображение на етапа от строежа на дървената конструкция, при който вече са поставени двете крайни ферми на покрива. Техният монтаж винаги предхожда този на междинните. Както можем да забележим и тук, мястото им над по-скъсените стени от сградата. Двата им върха биват свързани от дълга и права летва, която на свой ред ще влезе в ролята на връх, при който се срещат левия и десния скат на покрива. На втората снимка, намираща се горе вдясно, откриваме закрепени при двете ферми така наречените временни скоби. Това са правоъгълните плоскости, които остават там по време на целия градеж на останалите структурни елементи. Третата снимка долу вляво показва схема, при която вече и междинните ферми от покривната конструкция са закрепени. При склона, който е откъм видимата страна, вече е извършено и полагането на надлъжните греди по склона. Остана да видим и четвъртата снимка долу вдясно, където вече е положена дървената обшивка върху гредите. Тя е съставена от правоъгълни дървени плоскости, подредени шахматно една спрямо друга.