Какво представлява покривната конструкция?

Последна редакция на 23/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 5 361 пъти

За да сме улеснени в разбирането как се прави дървена или друга конструкция за покрив, е добре преди това да сме наясно какво представлява тя. Най-общо казано това е скелетът или още кофражът на покрива. В повечето случаи, особено при българските домове, се изработва от дърво, макар и да го има и в метален вариант. Тук ще разгледаме дървената, която се състои от:

  • Стълбове, известни също като “попове”. Стандартната им големина е 12/12 или 14/14;
  • Ферми. Наричат се още основни биндерни греди. Поставят се перпендикулярно на зидовете, които са носещи, при по-скъсената страна на съответната постройка;
  • Столици, които са подразделени на билна, средна и подложна;
  • Мекази или така наречените наклонени подпори;
  • Дебели дъски, чието предназначение е да обхващат двустранно други елементи от конструкцията. Наричат се клещи и свързват стълбовете и ребрата на покривния кофраж.

Вижте още: Нуждае ли се покривът ви от ремонт?

Свързано:

Направи си сам идеи за всичко Как се прави дървена конструкция за покрив?

На снимката, която е показана тук, виждаме фрагмент от дървена конструкция за покрив. Тя е представена в горната си част, където фермите и дългите летви, от които е изградена, срещат дъските си при върха. Елементите от конструкцията, които остават невидими в констретния случай, са опорните стълбове, върху които стъпва покривната част от скелето. Тези стълбове носят също наименованието попове и обичайните им размери са 12/12 или 14/14. От изключителна важност е избраните за тях греди да бъдат от масивно, здраво дърво, тъй като на тях се крепи цялата конструкция. В най-горната част на последната се закрепват така наречените ферми. Тяхната форма визуално се доближава до представата за малки стилизирани къщички или покриви. Монтират се перпендикулярно на носещите стени на сградата, откъм по-късата ѝ страна. На изображението тук откриваме и наклонените подпори, чийто наклон съвпада с този на склона на покрива. В професионалните среди те са известни като мекази. Част от покривната конструкция са и така наречените клещи, които обаче нямат общо с популярния майсторски инструмент. Това е всъщност името на дебелите дъски, които имат свързваща роля между останалите фрагменти от скелето на покрива, каквито са например опорните стълбове, фермите и столиците.