Стъпка по стъпка към перфектния таван

Последна редакция на 20/04/2024 от Светла Иванова
Източник | Видяно 5 048 пъти

 Нека разгледаме стъпките, които да пробвате:

  • Закрепете опорните греди към тавана на равно разстояние от по 40 см. Завинтете ги към тавана с помощта на винтове и дюбели, внимавайки всички опорни греди да са на една и съща височина.
  • Определете каква да бъде височината на новия таван. Измерете желаната височина от пода и я отбележете в четирите ъгъла. След това може да използвате подпори с подходящата дължина за закрепване на панелите за висящия таван. Закрепете тези подпори към опорните греди на тавана.
  • Започнете с подреждането на гипсокартонените платна. Те трябва да прилепват сравнително плътно, както едно към друго, така и към стените на помещението. Желателно е да се избягват фуги по-големи от 5 мм.
  • Последната стъпка от монтирането на окачения таван е шпакловането. Трябва да използвате специална фугираща смес, която е разработена за фугиране и шпакловане на гипсокартонени плоскости и осигурява идеална повърхност, без да се напуква. Особено внимание трябва да се отдели на ъглите между стената и новия таван. Те се шпакловат с хартиена фугопокриваща лента.

Искаме да вметнем, че за напълно начинаещ ентусиаст, препоръчваме консултация със специалист, който да демонстрира тънкостите на занаята.

Свързано:

Направи си сам идеи за всичко Как да си направим окачен таван сами?

Колажът от две снимки, който ви показваме тук, насочва вниманието към процес на изграждане на окачен таван и как последния, в завършен вид, се вписва в интериорната картина на помещение у дома. Поглеждаме към снимката отляво, където точно в този момент облечен в бяла тениска майстор е хванал черна бормашина в ръце и се е заел с изграждането на бял окачен таван. Ако и вие искате да опитате сами да си направите окачен таван, прочетете публикацията, част от която е настоящият колаж от снимки. А ние продължаваме с дясната снимка, където ни посреща уютна дневна в съвременен стил, част от която е окачен таван с вградени правоъгълни лунички и допълнително скрито осветление. Върху пода от естествен светъл паркет е постлан средно голям мек килим на преливащи се кафяви нюанси. На него е стъпила кокетна малка кремаво бяла холна масичка, върху чийто гланциран правоъгълен плот забелязваме няколко книги. Можем да се отпуснем с една от тях на голям ъглов диван, тапициран със светло кафява кожа. По седалките му, за допълнителен комфорт, са разпръснати тъмно сини декоративни възглавници. При стената срещу дивана откриваме огромна секция, която в долната и горната си част е съставена от бели закрити шкафчета. По средата, в ниша отляво са монтирани открити библиотечни рафтове от черешово дърво, с наредени по тях книги и декорации, а вдясно откриваме много голям стенен телевизор, монтиран на стена от същото черешово дърво.