Направи си сам красиви цветни вази в няколко цвята

Последна редакция на 29/03/2024 от Павлина Георгиева

След като усвоихте тайната на едноцветните вази, е време да преминете на по-високо ниво и да разберете как да си направите сами красиви вази в два или повече цвята:

  1. Вземете добре изчистената, суха, прозрачна стъклена ваза или свещник - важно е да са сухи.
  2. Вземете един от двата цвята боя за стъкло, които предварително сте приготвили, и изсипете от него на дъното. Трябва да се покрие и част от стените, което става с познатите вече въртеливи движения, бавно и търпеливо.
  3. Ред е да се добави и вторият цвят боя върху горната част на стените, като накланяме съда леко на една страна. След както вече е добавен и вторият цвят, въртим вазата, докато от всички страни отвътре се покрие с цвят.
  4. Обърнете вазата с гърлото надолу – поставете я върху хартиена чинийка, за да не съсипят някоя невинна мебел, и наблюдавайте как боята започва да покрива стените отвътре. Няколко минути по-късно съдът трябва да е изцяло оцветен, а ако това не се е случило, добавете още боя и повторете упражнението с обръщането на съда. Добре е да мине поне един час, за да може излишната боя да се оттече, като на десетина минути размествайте вазата, за да не залепне чинийката за нея. 
  5. За да сте сигурни, че боята ще покрие трайно, тя трябва да съхне в продължение на 48 часа. Когато са минали тези часове, остава да изпечете вазата за половин час в предварително загрята фурна на около 93-94 градуса по Целзий.
  6. Приключвате с вътрешното оцветяване и печене. Време е да украсите външните стени, като, разбира се, изчаквате красивата цветна ваза да изстине. Тук в ролята си влизат триизмерната боя и въображението, с помощта на които ще изрисувате дизайн според вкуса си.

Свързано:

Направи си сам идеи за всичко Как да си направим красиви цветни вази