Направи си сам хартиена кошничка за великденски яйца

Последна редакция на 29/03/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 6 154 пъти

Великденските ви яйца са успешно сварени и боядисани. Редно е да бъдат поднесени по достоен начин. Вижте как да си направите бързо и лесно кошничка от хартия.

Необходими материали:

  • Няколко цветни листове хартия - изберете ги по-плътни, но и достатъчно гъвкави. Цветовете са по ваш избор;
  • Безцветно лепило;
  • Линия с плъзгащо се ножче за рязане или обикновена линия плюс ножица.

Как да си направим хартиена великденска кошничка:

  • Нарежете цветния лист на еднакви ленти по дължина и ширина. За целта можете да използвате линия с нож като показаната във видеото. Друг вариант е да потърсите обикновена, с която да оформите една равна лента за шаблон и по нея да изрежете с ножицата останалите.
  • Прегънете леко лентите през средата, за да се ориентирате къде да нанасяте лепило. Вземете две ленти, поставете лепило в сгъвката на едната и другата залепете перпендикулярно, така че да се образува кръст. Още шест ленти добавете към първите две, като накрая трябва да получите 16-лъчова звезда от общо 8-те ленти.
  • Отрежете една лента точно през средата, така че да имате две еднакви къси. Залепете едната къса в края на стандартна лента и от получената дълга лента направете окръжност. Отново използвайте лепило, за да закрепите окръжността към една от лентите от 16-лъчовата звезда и повдигнете, така че кръгът да застане хоризонтално, а лентата леко извито и вертикално. Една по една повдигнете и залепете и останалите лъчи от звездата към окръжността. Кошничката ви е почти готова!
  • За дръжка на кошничката вземете още една лента и я залепете, както е показано във видеото. Добавете слама и украсете с шарени великденски яйца!

Вижте още: Оригинална великденска кошничка за яйца в 7 лесни стъпки

Свързано:

Направи си сам идеи за всичко Направи си сам 5 ефектни великденски декорации (ВИДЕО)

Боядисването и украсяването на яйца за Великден отнема немалка част от времето ни. Стараем се да имаме от всичко по малко - традиционни, едноцветни, пъстри, украсени с всякакви техники, които сме научили през годините. След цялото това старание не можем да си позволим просто да подредим готовата си творческа продукция в най-обикновена купа или чиния, покрита със скучна салфетка например. Редно е да осигурим на великденската си декорация достойно представяне. На пазара вече е изключително лесно да се намерят всевъзможно панерчета и кошнички, които в повечето случаи изглеждат прилично. Ако обаче търсите начин да бъдете оригинални, тук ви предлагаме да си направите хартиена кошничка за великденски яйца, съвсем сами. Следвайте инструкциите, дадени в текста по-горе, разгледайте и приложения видео материал. Вижте и колажа от снимки, който представя четирите основни стъпки от този "направи си сам" проект. Горе вляво е показана стъпка 1, където виждаме нарязаните еднакви по дължина и шилочина сини ленти. Те са основният "строителен материал" за бъдещата великденска кошничка. Как тя изглежда в готовия си вид, е показано на всеки от четирите кадъра - това е тази розова хартиена кошничка, напълнена с декоративна слама и украсена с брокатени розово и синьо яйце. Стъпка 2 е горе вдясно, там вече е започнало лепенето на лентите в звездовидна форма. Долу вляво е оформен горният пръстен на кошничката, към който се закрепят лентите, служещи за стени на кошничката. И долу вдясно е вече готовата синя великденска хартиена кошничка.