Отваряемост на прозорците

Последна редакция на 29/03/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 059 пъти

Енергийната ефективност на прозорците се обуславя от всички техни компоненти. Дограмата контролира циркулирането на студения и топъл въздух, с което се подобрява цялостно комфортът на живеене. Все по-голямо разнообразие се наблюдава при начина на изработка на стъклопакетите, в зависимост от изложението на прозорците, атмосферните условия, начина, по който е проектиран домът. Важен елемент е и отваряемостта на прозорците, като основно изборът е между следните:

  • Тента.Пантите са в горната част, а прозорецът се отваря напред и навън. Тъй като затварянето се осъществява с натискане срещу касата, като цяло загубата на въздух при този тип е по-малка в сравнение с плъзгащите прозорци.

  • Хопър.Пантите са в долната част на касата и отварянето е навътре. Подобно на тентата и тук загубата на въздух е по-малка.

  • Единично и двойно плъзгащи се.При двойните има две релси, по които и двете крила се плъзгат хоризонтално, при единичните релсата е само една и имаме отваряемост само отляво или отдясно. Загубата на въздух при тях е по-голяма.

  • Фиксирани.Стационарни прозорци, без отваряемост. Монтирани изрядно, предлагат отлична изолация, но не са препоръчителни за помещения, които трябва да бъдат проветрявани.

  • Единично или двойно повдигащи се.Тук отново имаме плъзгане, но този път във вертикална посока, нагоре. При двойните, две крила се повдигат, а при единичните - само едното. Губи се повече въздух, подобно на плъзгащите се прозорци.

  • Странично отваряне. Подобно на тента и хопър, с разликата, че пантите са разположени странично. Отварят се срещу касата,заради което и загубата на въздух е по-малка.

Свързано:

Снимки и идеи за архитектура и дизайн Няколко важни насоки при избора на енергийно ефективни прозорци