Адаптация и грижа за растенията ви

Последна редакция на 20/04/2024 от Биляна Нинова
Източник | Видяно 1 045 пъти

Нормално е в първите дни след преместването листата на растенията да покафенеят и част от тях да опадат. Това не бива да ви притеснява, след известен период на адаптация ще се възстановят. Ако това окапване продължи обаче, е силно вероятно да не сте подбрали правилно мястото на растението.

  • Потърсете информация за конкретния вид и го преместете според нуждите му.
  • Подхранете цветята, които са с активен период през зимните месеци - коледничето, коледната звезда и каланхоето. Останалите, чиито активен сезон е пролетта и лятото, подхранете особено с азотни торове.
  • Това е и моментът да съберете семената от летните видове цветя – петунии, циния, калдаръмчета и др. Подберете здрави и едри цветове, съберете семената и ги съхранете на сухо и проветриво място, не забравяйте да ги надпишете внимателно.
  • Сега е и моментът да засадите луковичните цветя за следващата пролет – лалета, ириси, нарциси и др. Когато подбирате луковиците, внимавайте да са твърди, здрави и без петна.

Следвайки тези съвети, освен че ще имате красива зимна градина у дома, ще се радвате и на цветен килим от цветя и на следващата пролет. А ако сте изпуснали момента или тепърва искате да създадете градина, нека ви помогнем с озеленяването –заявете проект в платформата и регистрираните специалисти ще ви предложат проект и ще създадат истински цветен рай в дома ви или двора за следващия топъл сезон.

Свързано:

Декорация за стена Време е да приберете цветята на топло у дома

Растенията могат да са прекрасно допълнение към интериора на дома ви - те могат да оформят красиви кътове, да завършат интериора и да създадат красив акцент. Но когато прибирате цветя, които през по-голямата част от годината са навън, трябва внимателно да ги имплементирате в дома без да нарушавате интериорната цялост. Подгответе места за тях, които едновременно да са подходящи и да не ви пречат. На тази снимка са показани някои чудесни идеи за това - первазите на прозорците, които се отварят по-рядко през зимата са чудесно място, на което цветята ще имат достатъчно светлина и топлина. Високите и празни рафтове или върху гардеробите можете да подредите висящите растения, които красиво да се изливат надолу. Оформете нишите и чупите в дома, за да не заемат саксиите ценно пространство. Не слагайте в спалнята цветя, които изсушават въздуха или има опасност да завъдят някакви вредители, внимавайте и с препаратите, с които ги пръскате - те могат да бъдат вредни в затворени пространства. Ако имате малки деца или домашни любимци - преценете дали да оставяте саксии на пода, най-добре ги качете на високо, където няма да има опасност да бъдат разсипани или унищожени.