Какво да направите преди да внесете растенията

Последна редакция на 25/04/2024 от Биляна Нинова
Източник | Видяно 790 пъти

Преди да внесете растенията вътре е добре първо да се погрижите за тях. Ето как:

  • Измийте всички растения. Изнесените навън саксии събират прах, който не е добре да внасяте в дома си. Използвайте градински маркуч с накрайник или душа в банята, за да измиете всички листа и да почистите праха. Преди това внимателно покрийте почвата, за да не я преовлажните – ако това се случи, рискувате листата на растението да пожълтеят по-бързо.
  • Прегледайте цветята за листни въшки. Всички вредители трябва да се почистят преди да бъде внесено растението вътре – използвайте препарати срещу въшки и внимателно елиминирайте проблема. След като ги отстраните, откъснете всички пожълтели листа и изсъхнали клончета – така ще дадете шанс на растението да диша и да развива нова зеленина.
  • Аранжирайте внимателно в зависимост от нуждите на всяко растение – съобразете необходимостта му от светлина, топлина и влага.

Накрая подредете според естетическите ви възгледи.

Свързано:

Декорация за стена Време е да приберете цветята на топло у дома

Съчетаването на цвете със саксията е важна стъпка за постигането на перфектната визия за вашия дом или офис. Всяко цвете трябва да разполага с достатъчно голяма саксия, която да отговаря на нуждите на кореновата му система. Подберете внимателно саксииите и кашпите. За растенията, които се излива са подходящи по-високите саксии в неутрални цветове, които да дават възможност то да се развие цветето под формата на красива туфа. За цъфтящи растения изберете красива цветна саксия, която да отива на цвета на самото растение - контрастните цветове ще позволят на цветята да изпъкнат и ще създадат чудесна декорация за дома ви. Пластмасовите съдове държат почвата в тях много по-дълго време влажна. В глинените субстратът изсъхва много по-бързо. Корените на някои растения могат да се прихванат към стените на керамичния съд, това създава определени трудности при пресаждането, с пластмасовите такова няма да се случи.