Прекрасни мартенички на Анжела Недялкова, съхранили традицията на празника

Последна редакция на 20/04/2024 от Виктория Маринова

За да се докоснем до красиво и оригинално изкуство, днес не е необходимо да надничаме около стъклени витрини и позлатени рамки. Достатъчно е да се огледаме наоколо и ще открием безброй талантливи хора, които напук на ниските температури навън преди няколко дни, стоплят сърцата ни със своите прекрасни творения. В духа на наближаващия празник на Баба Марта, днес решихме да ви запознаем с изкуството на Анжела Недялкова, която, освен прекрасни картички, кутии и декорации за най-различни поводи, тази година изработва и наистина уникални мартенички от естествени материали. Посетете щанда й в кв. Лозенец, на изхода на метростанция "Европейски съюз", а за качествената направа на мебели за дома и градината се доверете на опитни професионалисти!

Свързано:

Декорация за стена Прекрасни мартенички, съхранили традицията на празника - запознайте се с изкуството на Анжела Недялкова

За тези, които умеят да материализират въображението си, създаването на впечатляващи декорации и сувенири е напълно осъществима мисия. А във време, в което на пазара агресивно се опитват да навлизат евтини стоки, създавани от бездушни машини, всеки ръчен труд следва да бъде поощрен. Особено когато става дума за нещо толкова ценно и специално, каквито са за българите традициите, свързани с мартеничките. Нека сега обърнем внимание на този колаж от няколко снимки, който ни разкрива красотата на ръчно изработени мартенички. От пръв поглед се усеща, че в тях е вложена много любов. По значимост тази съставка превъзхожда всички други вложени материали. Ако все пак трябва да обърнем внимание и на последните, то на снимката горе вляво се вижда, че мартеничката е направена от традиционните преплитащи се бял и червен конец, а за украса към тях има тъмно и светло оранжева вълна, примесена със синя вълна. В така направеното легло от вълна забелязваме закачливи малки кафяви цървули. Фигурките от вълна продължават и при мартеничките от снимката горе вдясно. Тук, с червено-белите конци са съчетани син, зелен и бял цвят. Долу вляво стигаме до няколко кукли, съчетали в себе си бяло, червено, жълто и синьо, като същите приличат на петлета. На снимката долу вдясно ни очакват прекрасни дървени лъжици, чиито дръжки са облечени в изтъкани малки черги, а в гнездата им забелязваме по три зрънца бял боб в компанията на сушена чубрица.