Изхвърлете боклука и върнете всичко по местата

Последна редакция на 29/03/2024 от Кристина Кацарска
Източник | Видяно 1 102 пъти

Започнете с изхвърлянето на боклука. Вземете найлонова торба и съберете в нея всички ненужни бележки, билети, брошури, опаковки и други подобни, които намерите около себе си, като обиколите всички стаи в жилището си. Така ще си спестите постоянното разкарване до кофата за боклук. Ако имате навика да взимате някоя вещ и след това да не я връщате на мястото ѝ, то сега е моментът да се отучите. Сортирайте разпилените из дома си вещи на купчини по това в коя стая или шкаф би трябвало да се намират. След това ги приберете по местата им. А за в бъдеще започнете да ги връщате в момента, в който спрете да ги използвате, за да си спестите последващите големи усилия да подреждате всичко наведнъж. Същото се отнася и за чашите и чиниите, които мнозина трупат на масата или бюрото си.

Важен съвет: помислете кое ви отнема най-много време в почистването и се опитайте да го предотвратите следващия път. Пример: ако замърсявате пода с мокри стъпки, които след това се превръщат в мръсни отпечатъци, след като сте взели душ, то тогава си създайте навика да забърсвате банята след като сте се освежили.

Свързано:

4 съвета за бързо почистване

На колажа виждате бъркотии, в които често изпадат мнозина от нас. Причината - липсата на време, енергия, мотивация. Гледате филм на дивана, а след това оставяте одеялото, което сте донесли от спалнята, там. Пиете кафе, докато работите пред компютъра, а след това чашата ви остава на бюрото. На другия ден си взимате нова и в един момент се затрупвате. Сутрин не знаете какво да облечете и преобръщате целия гардероб в търсене на решението, а време за подредбата му няма. Но няма как да отречете, че във всяка от ситуациите разполагате поне с по минута, в която бихте могли поне да отнесете одеялото на леглото си, чашата в мивката, а дрехите да върнете в гардероба, а не да оставяте на леглото, стола или дори пода. Ако всеки път отделяте тези броени секунди, то бихте живели по-комфортно в дома си и не би ви се налагало по-късно да отделяте часове за подреждане. На колажа виждате момиче, което се е хванало за главата в панически ужас. То е буквално погълнато от своята бъркотия. За да не стигате да подобни ситуации, е необходимо само и единствено леко да промените своите навици.