Спалня, повдигната на по-високо ниво

Последна редакция на 28/03/2024 от Дора Пенкова
Източник | Видяно 1 726 пъти

В този едностаен апартамент спалната зона е обособена, като е повдигната на около половин метър над нивото на останалата част от жилището. В частта си към коридора леглото е преградено посредством стъклена стена с тъмна метална рамка, а в тази към всекидневната прави плавен и отворен преход. Така стаята не губи визуално от площта си, както би се случило при изграждането на декоративни, непрозрачни паравани.

Второто ниво на спалнята е продължено към всекидневната зона с шкаф на същата височина, който се движи покрай стената, създавайки усещането за хомогенност. Стълбите са комфортно решение за достъп, а и не отнемат много от пространството, заради сравнително ниската височина, която трябва да бъде преодоляна.

Вижте още: Как 42 кв.м. се превръщат в едностаен шедьовър

Свързано:

Идеи за спалня Малко жилище с отворен план впечатлява с функционалност и съвременен дизайн!

Хитро решение в едностайния апартамент е спалната зона да бъде повдигната по-високо, без да се налага да се използват допълнителни прегради за нейното обособяване. В случая виждаме как леглото се намира върху второ ниво, на около половин метър над останалата част от жилището. Елегантната изработка комбинира белият цвят и светло дърво, сливайки се с подовата настилка в останалата част. В единия край е предвиден рафт на нивото на възглавниците, който служи за дълго нощно шкафче. То приютява нощна лампа, книги и списания. Втората нощна лампа е по-разчупена като решение и се спуска от тавана, като тъмният и кабел е захванат по стената. В другия си край, леглото е преградено със стъклена стена в тъмна метална рамка, стигаща до тавана. Така спалнята деликатно се обособява, без погледът визуално да бъде спиран от тежки конструкции и плътни стени. В частта си към всекидневната по-високата зона продължава с шкаф, стигащ чак до края на дългата стена. За лесен достъп до спалнята са предвидени стъпала, които са само две на брой и така не отнемат от площта. Светлото платно на стената срещу прозореца създава усещането за дълбочина и повече обем в стаята.