Как да оползотворим мястото в малката спалня

Последна редакция на 25/04/2024 от Габриела Санчес
Източник | Видяно 942 пъти

Големите и гъстонаселени градове са приютили хиляди жители, но колкото и да се разрастват, мястото е на изчерпване. Повечето български семейства са принудени да живеят в маломерни жилища, чието щастливо обитаване е същинско изкуство. Липсата на достатъчно лично пространство става още по-осезаема, когато всички стаи бъдат затрупани с мебели и вещи, събирани с години.

За работещите хора спалнята е помещението, в което прекарват най-много време след офиса. По ирония на съдбата обаче тъкмо то е най-малко, защото открай време се приема, че се използва само и единствено за спане. Да, но всъщност не! В тази стая обикновено се съхраняват голямо количество вещи - дрехи, книги, козметика, дребни електроуреди…

Ето защо решихме да ви дадем няколко съвета, свързани с оползотворяването на наличните квадратни метри. Те ще ви помогнат да се почувствате в хармония със себе си, когато сте у дома. И съвсем да забравите усещането за безизходица, което огромните купчини с разхвърляни вещи са оставяли у вас ден след ден.

При обзавеждане на спалнята трябва да търсите предимно функционални решения. Има вероятност те да бъдат малко по-скъпи, но пък инвестицията ще ви се върне под формата на комфорт и спокойствие. Ако спалнята ви има нестандартна форма и разположение, можете да се спрете на мебели по поръчка и да сдобиете с уникално обзавеждане.

Свързано:

Идеи за спалня Как да оползотворим мястото в малката спалня

Този колаж от три снимки, представя три варианта на малки спални, които показват как реално е възможно да се оптимизира малко прострнство по начин, който позволява да се постигне добра организация и съхранение на вещи. Снимкта отляво показва спалня, акцентираща върху падащо легло, което при вдигнат вариант се превръща в отразяващ светлината бял пател с прикрепена тъмно кафява масичка към него. По този начин визуално и реално се увеличава използваемата площ през деня. Белият под и белите стени контрастират с килима на хоризонтални кафеви линии. Снимката горе в дясно е на друга спалня, където вниманието спира върху леглото персон и половина, изработено от тъмно дърво, към чиято подматрачна рамка са предвидени три чекмеджета за съхраняване на вещи. Стените тук са светло кафеви, през големите прозорци влиза повече дневна светлина, а върху пода от естествен паркет е постлан мек бял килим. Снимката долу вдясно показва как в една малка спалня може да се оползотвори стената зад леглото. В случая тя е изцяло заета от библиотека, която побира внушителна като брой колекция от книги. Интересно е плетеното покривало на леглото, което с кремаво белия си цвят се съчетава перфектно с белите стени и тавани и с белия дъсчен под.