Не бързайте да нанасяте боята

Последна редакция на 19/04/2024 от Мария Колева
Източник | Видяно 1 844 пъти

Добре е още преди да купите боята, да сте наясно какъв ефект желаете да постигнете в помещението. Искате по-тъмен, плътен и наситен нюанс или нещо по-светло, леко и нежно?

Източник

Вашият избор донякъде зависи и от количеството светлина в стаята. Ако тя е мрачна, с малко проникващи слънчеви лъчи, много хора решават да я боядисат в бяло, но това не винаги води до желания резултат. Има по-свежи и озаряващи багри. Съветът ни е да постъпите като художника. Нанесете върху съвсем малка част от стената цвета в избрания негов нюанс. Отдръпнете се на две крачки и вижте как стои. Интересно е, че една и съща боя може да ви се стори различна на мострата в магазина, на кутията и на стената. Освен това обикновено цветовете изглеждат по-тъмни в помещението, отколкото на показания образец. Затова е добре да се направят няколко проби на малки участъци, за да знаете предварително какво ще се получи.

Свързано:

Идеи за спалня Как да изберете подходящи цветове за вашия дом

На снимката, която ви представяме тук, е показана средно голяма спалня във винтидж стил, където преобладават меките и топли кафяви нюанси. Върху под от естествен светъл паркет е постлан голям килим в светло кафяв цвят. Спалнята мислено може да се раздели на две тематични зони, служещи за различниначини на отмора. Насочваме се към лявата, където е позиционирано голямо легло, чиято подматрачна рамка е скрита под драперии с флорални мотиви. Над нея забелязваме бежово и светло сиво покривало в компанията на множество възглавници в бледи цветни нюанси. Последните се облягат на бяло табло за легло с олекотен дизайн, чиято форма наподобява стилизирана кралска корона с леко извитите си форми. На стената над таброто, която както и останалите в тази спалня, е боядисана в бежов цвят, има сложен текст в средно голяма правоъгълна рамка, около който се виждат четири малки квадратни рамкирани картини с преобладаващи кафяви цветове. От лявата страна на леглото е поставено дървено кафяво винтидж шкафче, повдигнато на крачета, с две чекмеджета, на плота на което са подредени нощна лампа, малка вазичка с цветя и други вещи. Пред леглото вамираме един бледо кафяв и един по-тъмен плетен кош, с правоъгълни форми, а върху тях има кошница с пъстри цветя. Още един букет с цветя, този път кремаво бели рози, забялязваме в далечния десен ъгъл, поставени във ваза на перваза на голям вертикален прозорец с решетъчна бяла рамка. При стената отдясно откриваме втори такъм прозорец, а край него е обособенавтората тематична зона. Тук виждаме кръгла винтидж маса с масивен кръгъл дървен плот, от двете страни на която има мек бежов и мек сив стол. Върху масата има втора нощна лампа, в компанията на декорации.