Разчупете стила, като промените подредбата на плочките

Последна редакция на 18/04/2024 от Станислава Матеева
Източник | Видяно 1 352 пъти

Вероятно тази идея ви се струва абсурдна. Но всъщност не е точно така. Представете си, че банята ви е кутия, пълна с керамични квадратчета, правоъгълници и други форми, които са част от един пъзел. На пръв поглед изглежда, че отделните елементи са твърде противоположни и не биха се съчетали добре. Крайният резултат обаче показва друго - хармонична схема, носеща единствено усещане за стил и комфорт. А как да подредите съвършения пъзел? Ето основните модели за редене на плочки:

  • Така наречените “подредени модели” представляват ред плочки, като съседните редове са положени така, че съставящите ги плочки да са поставени по-напред от тези на предходния ред. Пример за такъв модел са класическите тухлени схеми.
  • Друг модел, по който можете да редите “пъзела” си е диамантения. При него плочките се поставят диагонално, като всяка трябва да образува 45-градусов ъгъл към стените. Този модел добавя усещане за жизненост и динамика на цялостната атмосфера в банята.
  • Друг предпочитан модел е V-образният. Редовете се изпълняват така, че да образуват буквата “ V”, като се блокират взаимно. Това е един по-сложен модел за редене на плочки, но пък може да оживи иначе обикновената стена. 

Свързано:

Идеи за баня Плочките в банята - как да ги превърнем в красив акцент?