Зелен мъх дори в банята

Последна редакция на 18/04/2024 от Мария Илиева
Източник | Видяно 6 023 пъти

Свикнали сме банята да е мястото, където никога няма зеленина. Защото обичайно там няма естествена светлина и нито едно саксийно растение не би се развивало. Ето, че появата на скандинавския полярен мъх в интериорното пространство разчупва това мислене и вече спокойно можем да озеленим своята баня. Нека я превърнем в такъв оазис, където да получаваме така нужната доза СПА релаксация. Единствената поддръжка, която изисква зеленият мъх, е достатъчна влажност, а в банята това условие е естествено постигнато. Оформяйки дизайна на банята по този начин, можем да бъдем сигурни в нейната уникалност и неповторимост.

За да заявите подобен проект напълно безплатно можете да използвате нашата форма за заявка и да се свържете с регистрираните изпълнители в платформата, които да осъществят желанията ви.

Свързано:

Идеи за баня Озеленяване с жив мъх или как да внесем природата в интериора ни

Още от древни времена хората използват природните мъхове в най-различни сфери от живота си като лечебно средство, като гориво, като топлинна изолация, като килими или постелка за легло. И днес, когато отидем в гората и видим мъх, посягаме да го докоснем. Очарованието и мекотата, които носи са несравними и предоставят усещане за връзка с природата. Обмен на енергия между човека и природата. Освен този био-заряд, който мъхът дава той изглежда естетично. Наред с това е и функционален. Тук отново ще изброим неговите безспорни качества като отличен звукоизолиращ материал. Сравнен с други звукоизолиращи материали, той е с двойно по-добри характеристики да улавя шума. Той не привлича насекоми и други вредни организми, не е среда за развитие на мухъл, което го прави възможен декоративен материал за пространства с висока влажност като банята или спа центрове. Тъй като е специално обработен, той не произвежда алергени. Той успява да извлече замърсяването от въздуха и има антистатичен ефект. Улавя светлинните отблясъци и създава комфорт на възприятието на светлината в помещенията. Ефективен пожароустойчив материал е, той забавя запалването на повърхността, върху която е монтиран, с което действа един вид като пожароизолация. Запазва температурата на помещението, в което е поставен, тъй като е и топлоизолатор. Биоразградим е. След поставянето му не се нуждае от поддръжка и може внимателно да бъде почистван с четка за прах. За да бъде мек като килим, значение има влажността на пространството. Нужната влажност на въздуха за него е около или повече от 50%. Ако влажността се понижи мъхът се свива, което го прави по-сух и чуплив. Когато влажността на пространството се възстанови той отново омеква. 50% е естествената влажност и за човека. Поддържането й е полезно за здравето.