Характеристики и предимства

Последна редакция на 20/04/2024 от Михаела Генчева
Източник | Видяно 1 151 пъти

Коркът притежава редица важни качества, които го превръщат в ценен за всеки дом материал. Вижте някои от тях:

  • Устойчив и еластичен. Коркът има способността да възвръща първоначалната си форма след натиск. Това означава, че дори да има поставени мебели върху корковата ви настилка, след махането им няма да останат вдлъбнатини. Наред с това, коркът е много устойчив на удари и триене, спрямо други твърди повърхности и трудно може да се повреди, дори при засилена употреба.
  • Влагоустойчив и хипоалергичен. Смес от мастни кисели и органични алкохоли в състава на корка го прави непромокаем за течности и газове, което означава, че той не гние. В допълнение, покритията могат да бъдат допълнително импрегнирани, което позволява употребата им в бани и кухни. Освен това, коркът е натурален природен материал, който не задържа прах и не поема миризми. Това предотвратява предизвикването на алергии.
  • Коркът е отличен топло- и звукоизолатор. Това се дължи на вече споменатия газообразен състав. Във всяка клетка е затворен и изолиран въздух, а както знаем, въздухът е изолатор. Употребата на корк в дома подобрява акустиката и изолира всякакви шумове. Топлоизолационните качества също са от съществено значение. При допир коркът е с близка до човешката температура и не предизвиква изстиване, както при допир с паркет или плочки.

Виж още: Специалистите споделят: Коя е най-подходящата подова настилка за вашата кухня

Свързано:

Идеи за спалня Коркът - употреба и приложения в дома и индустрията