Двускатен покрив: предимства и недостатъци

Последна редакция на 29/03/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 466 пъти

Ако не сте напълно сигурни дали двускатният покрив е удачно решение конкретно за вашата къща, тук е моментът да споделим с вас плюсовете и минусите, свързани с него.

Започваме с предимствата:

  • Конструкция, позволяваща да се оползотвори подпокривното пространство. При това, таванското помещение под покрива може да бъде на само склад, а и пригодена за живеене стая, а защо не и цяло жилище.
  • Улеснен дренаж при валежи от сняг и дъжд. В добавка към това, в повечето случаи при двускатните покриви не е наложително полагането на хидроизолация.
  • Бързина при изграждането им и икономическа рентабилност.

Има и няколко недостатъка:

  • Ако решите да надграждате къщата си с още един етаж, ще се наложи да “развалите” покрива;
  • По-уязвим при агресивни атмосферни влияния, в сравнение с плоските покриви.
  • Силните ветрове могат да разрушат безвъзвратно покритието му, а при интензивни валежи са появяват течове.

Свързано:

Двускатен покрив: Какво е полезно да знаем за него?

При строеж на фамилна къща много често изборът за покри паа върху варианта с два ската. Тези покриви изглеждат добре, както може да се види и на представаното тук изображение, сравнително лесни са за изработка. Разбира се, последното се отнася за хората, които имат необходимия професионален опит. Изглежда, специалистът, изработил показаният тук покрив, разбира от работата си, доколкото можем да преценим по получилият се резултат. Пред себе си виждаме част от къща с многоскатен кедров покрив, който е съставен от няколко застъпващи се двускатни сектора. Както можем да видим, немалка част от фасадата на сградата е оставена с естествения си облик от червени тухли, без върху последните в последствие да е полагана някаква стенна мазилка. Все пак, при един от елементите на къщата се забелязва колона, която е облицована с естествен камък. На преден план, в близкия до нас ляв ъгъл, където е един от по-обемните сектори на къщата, се забелязват два прозореца, разделени от тясна тухлена преграда. Те са позиционирани малко под триъгълната част от подпокримното пространство и са снабдени със сиви дървени кепенци, които в момента са отворени и разкриват белите венециански щори от вътрешната страна. В прозорците се отразява синьото небе, през което преминават бели облаци.