Видове материи при килимите - плюсове и минуси

Последна редакция на 23/04/2024 от Кристина Кацарска
Източник | Видяно 1 338 пъти

Разнообразието от материи при килимите е голямо. За да улесним максимално избора ви, синтезирахме информация за предимствата и недостатъците сред най-разпространените варианти на пазара: 

  • Вълна - това е един от основните материали за изработката на килими. Използва се предимно при ръчно тъканите. Тук е важно да знаете, че по-дългите влакна отговарят на по-добро качество на преждата. Сред позитивите на тази материя са фактът, че се цапа трудно, не попива вода, бързо се връща към първоначалното си състояние след натиск. Внася уют в помещението, тъй като е мека, топлоизолираща и естествена. Минус е, че абсорбира голямо количество влага и съществува риск от мухлясване. Честа жертва е на молци, а и е доста скъп избор.
  • Памук - това е втората по качество материя. Също е естествена и се използва при ръчно тъканите килими, но се цапа лесно и абсорбира много влага.
  • Коприна - най-елегантният и стилен избор, но и най-скъп. Тя е изящна, гланцирана и изключително мека, но е по-неустойчива от вълната. Освен това трябва да я пазите от вода, защото ще ѝ нанесе големи щети.
  • Вискоза - изкуствена материя от целулоза, която служи за по-евтин заместител на коприната. На външен вид наподобява последната, но е още по-неустойчива. Също така е нееластична и притежава слаби изолационни способности.
  • Полипропилен - синтетична, но чудесна материя. Топлоизолира, устойчива е, влагата ѝ влияе слабо и е по-евтина от вълната. Сред негативите ѝ е, че не е толкова класна, колкото естествените материи. Освен това полипропиленовите килими са груби на допир, ако не са преминали през специална обработка.
  • Акрил - перфектен избор на изгодна цена. Синтетичен заместител на вълната, който се чисти по-лесно от нея и не е податлив на молци. Трудно се цапа или мухлясва. Поради яркостта на цветовете, трудно избелява. Но влакната му са неустойчиви и лесно се повреждат. Друг негатив е, че е податлив на мазнини и петната от тях се премахват много трудно.
  • Полиестер - синтетична и по-евтина от вълната материя. Лесна е за почистване, а и е устойчива на петна. Мачка се слабо и има добра външност. Издържлива, но груба и лесно се наелектризира.

 

Свързано:

Съветник за избор и чистене на килими (+цени)