Какво трябва да знаем за корка?

Последна редакция на 20/04/2024 от Мира Петърчева
Източник | Видяно 570 пъти

Всеки, който някога е отварял бутилка вино, помни това специално усещане. Корковата тапа не е просто устройство, което сигурно затваря бутилката и предпазва виното от бактерии, чужди тела и издишване. Тя е част от ритуала при сервиране на вино, а коркът заема почти основното място в него.

Понастоящем все повече бутилки в магазините за алкохол са запечатани с алтернативни тапи - полимер, възпроизвеждащ формата на традиционните коркови тапи, винтови запушалки от алуминий и дори стъклени запушалки. Повечето дървета произвеждат много тънък слой корк и само малък брой видове имат повърхностен слой, достатъчно дебел, за да се произвеждат от него тапи. От тях само един вид, Quercus suber, осигурява кора за корк в промишлен мащаб. Естественият корк е порест материал от клетъчна структура с херметически затворени въздушни камери, които придават еластичност. Въпреки това, както всяко естествено вещество, коркът е хетерогенен.

Коркът е материал, който се използва често за облицоване на стени в жилището и по този начин се създава оригинално интериорно решение. За да имате такова и в своя дом, свържете се с интериорните специалисти, регистрирани в нашата платформа. 

Свързано:

Креативни предложения с коркови тапи за дома