Отопление със слънчеви панели

Последна редакция на 19/04/2024 от Елица Мартинова
Източник | Видяно 753 пъти

Може би най-нашумелият в момента метод е отоплението чрез соларни батерии. То е абсолютен хит сред екоактивистите и поддръжниците на зелената идея. Причината за това е, че за да се захранва, не е необходим нито ток, нито каквито и да е консумативи, добивани от природата. Единственото, от което имат нужда тези панели, е слънчева светлина, а тя, поне засега, е достъпна за всички и е безплатна.

Соларните панели се поставят на покривите на къщи и блокове. Там те преобразуват слънчевите лъчи в енергия, която използват за отопление на големи резервоари вода, която се използва както за домакински нужди, така и за отопление на помещенията. В домовете, които използват слънчеви системи, се поставят радиатори.

Същественият минус на този тип отопление е, че през зимата слънчевите лъчи са значително по-малко и енергията от соларните панели невинаги е достатъчна. Напоследък обаче инсталациите се монтират с прецизно топлоизолирани резервоари, което позволява затоплената веднъж вода да се използва за по-дълъг период от време.

Свързано:

Тенденции за отопление през зимата