Дограма - цени

Последна редакция на 29/03/2024 от Адриана

Поставянето на изолация на стените и смяната на дограмата могат значително да подобрят топлинната ефективност на жилището ви. Около ⅓ от топлината във вашето домакинство се губи през прозорците и вратите при липса на качествена дограма. Не забравяйте, че това автоматично се отразява и на бюджета ви. В миналото, за да задържим топлината и да намалим сметките за ток и отопление през зимата, се е случвало да запечатваме прозорците със самозалепващи гумени ленти, силикон и хартиено тиксо. В наши дни това упражнение вече не е необходимо, тъй като на пазара се предлага разнообразие от дограми за всеки джоб. В тази статия ще разгледаме подробно всички елементи и характеристики на дограмата, които ще повлияят на получените цени и оферти за изработка и монтаж.

Ако вече знаете какво търсите, свържете се с доказали се специалисти:

Или директно сравнете цени: 

Характеристики и ориентировачни цени за дограма:

РАЗМЕР:взимането на точен размер е основата за изработка и монтаж на вашата дограма. Размерът е и вашият първи ориентир в цените за дограми. Обикновено фирмите, които произвеждат и монтират дограма, предочитат да дойдат на място и да направят точно измерване на прозорците/вратите, за да не се получи разминаване в последствие.

ФОРМА:oскъпяването на дограмата е предвидимо, когато формата на прозореца/вратата е нестандартна - различна от правоъгълна. Не пропускайте да отбележите предпочитаната форма на дограмата във вашата заявка.

МОДЕЛИ:в зависимост от броя на крилата, прозорците могат да са еднокрилни, двукрилни, трикрилни, четирикрилни. Някои от крилата се отварят, а други - не. Начините на отваряне могат да бъдат -  вертикално, хоризонтално или с плъзгащ механизъм. Опишете конфигурацията от врати и прозорци, броят на крилата и механизма на отварянето на дограмата, за да получите максимално точни цени.

МАТЕРИАЛ:в зависимост от материала, който е използван за изработка на профилите на дограмата, най-разпространени у нас са 3 основни вида дограма:

  • Алуминиева дограма - алуминият се отличава със здравината си, устойчив е на атмосферни влияния и при разлики в температурата. Алуминиевата дограма води в класация “Цени” пред ПВЦ дограмата, но не отстъпва на дървото.

  • ПВЦ дограма -  за изработката й се използва поливинилхлорид, който има широко приложение в строителството. ПВЦ дограмата има по-добри топлоизолационни качества от алуминиевата дограма.

  • Дървена дограма - дървото е естествен и екологично чист материал, при който не се образува конденз. Елегантността на дървото държи първа позиция в цените за дограма.

СТЪКЛОПАКЕТ:най-важният елемент от дограмата, тъй като от него зависят изолацията и пропускането на светлина в помещението.

  • Видове стъкло: най-евтиното стъкло е безцветното флоатно стъкло. То може да бъде матирано или оцветено, което ще оскъпи цената на вашия стъклопакет с около 70-80 лв. Напоследък се наблюдава засилен интерес към нискоемисийното стъклo (Ка-стъкло) и високоенергийното стъкло, известно още като “стъкло четири сезона”. Нискоемисийното стъкло ще прибави още поне 14 лв. към цената, а високоемисийното - между 20 и 30 лв.

  • Брой на стъклата: в зависимост от броя на стъклата, дограмата може да е с едно стъкло, с двоен или троен стъклопакет, в който да се комбинират различни видове стъкла. За сравнение - цената на двоен стъклопакет (24 мм) с едно бяло стъкло и едно Ка-стъкло е с 13.60 лв. по-висока от комбинация на две обикновени бели стъкла. Комбинацията на бяло стъкло със стъкло 4 сезона оскъпява стъклопакета с 20.20 лв.. Тройният стъклопакет (32 мм) пък е с малко над 54 лв. по-скъп.

  • Дебелината на стъклопакета зависи от профилите на дограмата. Стандартно при ПВЦ дограмата дебелината на стъклопакета е 24-32мм. При алуминиевата дограма за профили с прекъснат термомост е 22-32мм.

  • Разстояние между стъклата: запълването на пространството с въздух или с аргон. Цената на стъклопакет с аргон е по-висока, тъй като той подобрява изолационните качества на стъклопакета.

ОБКОВ: в него се включват пантите, дръжките, механизмите за отваряне и заключване. Обковът определя дали дограмата да се отваря едноосово, двуосово или чрез плъзгане. Едноосовото е стандартното отваряне на прозореца. При двуосовото дограмата позволя прозорецът да бъде леко “открехнат” от горната страна. Този механизъм ще добави още около 15 лв. - 20 лв. към цената на дограмата. Регулируемостта на обкова позволява извършването на профилактика на отваряемите части срещу провисване и подмяна на гумените уплътнения.  

АКСЕСОАРИ: завършващите елементи от вашата дограма. По избор можете да добавите вътрешни или външни первази, козирки, комарници, щори, които обаче ще се отразят на крайната цена на дограмата.

МОНТАЖ: освен изработка на дограма, има производители, които предлагат транспорт, демонтаж на старата дограма и монтаж на новата. Важно е да разберете дали в цената се включва измазването на новата дограма. Цената за тази услуга не би трябвало да е нповече от 80 лв. - 120 лв. Ако се налага зидане, това може да ви струва още между 60 лв. и 100 лв. / кв.м. Ако цените, които ви предлага фирмата, са твърде високи, потърсете независим майстор, който да се заеме с довършителните работи около смяната на дограмата.

ЦЕНИ: изработката и монтажът на дограмата не могат да бъдат измерени в квадратни метри. В зависимост от размера, формата и модела на дограмата, материала на профилите, стъклопакета, обкова и аксесоарите, цените за дограма варират. За да получите възможно най-конкретни оферти от фирмите за дограма и остъкляване, препоръчваме ви да опишете всички детайли във вашата заявка и да сравните предложените цени за смяна на дограма.

Свързано:

Дограма - цени