Вътрешно или външно да изолираме стените?

Последна редакция на 25/05/2020 от Габриела Санчес

Имайте предвид, че вътрешната изолация излиза по-евтино от външната. Но изборът между двете трябва да бъде определен от материала, от който са изградени стените.

Ако живеете в панелно жилище, изолирайте стените отвътре. Стоманобетонът е материал, който не акумулира топлината и външната изолация не би била ефективна. При формирането на цената за вътрешната изолация основен фактор е качеството на използвания материал. Изберете такъв, който е с по-висока плътност и по-малка дебелина, за да не загубите квадратура от вътрешното пространство на помещението.

При тухлените сгради изолацията се поставя на външните стени, тъй като по този начин тухлите задържат топлината вътре в помещението. Поставянето на изолация от външната страна предпазва стената от атмосферни влияния (мухъл и влага, например) и гарантира по-дълъг живот и устойчивост на колони, зидове, пояси и др.

Когато се прави външна изолация цените са по-високи и се определят от няколко допълнителни фактора, освен качеството на използвания топлоизолационен материал:

  • Височината на обекта - цената за изолация над 3-тия етаж обикновено е по-висока;

  • Състояние на фасадата - цената се увеличава, в случай че старата мазилка трябва да бъде съборена.

Какъв изолационен материал да изберем?

Критерият, който определя качеството и цената на изолационните материали, е коефициентът на топлопроводимост. За означаването му се използва гръцката буква λ (ламбда), а стойността му трябва да бъде по-ниска от 1 W/mK. Обърнете внимание, когато сравнявате различните материали, и избере този с най-нисък коефициент на проводимост. Другите важни характеристики, на които трябва да обърнете внимание, са - плътността, дебелината и размера на топлоизолационните плоскости, както и тяхната якост на огъване, водопоглъщаемост и огнеупорност.

ВИДОВЕ МАТЕРИАЛИ ЗА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ: на пазара се наблюдава непрекъснато обновление и иновации в гамата от предлагани изолационни материали. Най-разпространените от тях са:

EPS - ЕКСПАНДИРАН ПЕНОПОЛИСТИРОЛ: широко разпространен под търговката марка Styropor. Стиропорът или фасадният стиропор се използва за външна изолация. В състава си има 5% полистирен и 95% въздух.

EPS С ДОБАВЕНИ ГРАФИТНИ ЧАСТИЦИ: графитът отразява топлината и подобрява изолацията. Пример за такъв материал е Neopor.

XPS - ЕКСТРУДИРАН ПЕНОПОЛИСТИРОЛ: модернизацията в строителството изисква дебелината на топлоизолационните материали да се намалява. XPS има същия полимер за основа като ЕPS, но се образува при различна технология.

СТЪКЛЕНА МИНЕРАЛНА ВАТА: стъклената вата се получава при смесването на естествен пясък, рециклирано стъкло и топилка. Основно се използва за вътрешна изолация на тавански и мансардни помещения, преградни стени, тавани и подове, скатни покриви.

КАМЕННА МИНЕРАЛНА ВАТА: като материал каменната вата е най-скъпа, но е единственият изолационен материал, който осигурява едновременно изолация от топлина, шумоизолация, огнеустойчивост и водоустойчивост.

Свързано:

Изолация-цени

Избери от над 5200 майстори и фирми за твоя ремонт
И вземи ваучер за пазаруване в