Грешки при полагане на мазилки за топлоизолационни системив

Последна редакция на 18/04/2024 от Адриана

Съвети от Баумит за перфектния майстор

Крайните фасадни покрития придават на сградата атрактивен, естетичeски въздействащ облик, но същевременно служат и като защитен слой за конструкцията й. При търсенето на модерни решения, днес в подробности се изучава въздействието на околната среда върху външните мазилки. Изискванията към тях непрестанно растат.

Вложените строителните материали на обекта са под постоянното въздействие на температурата, атмосферните влияния, вятъра и особено на водната агресия. За да се ограничи това въздействие, строителните елементи на сградата трябва да се защитят по подходящ начин, с правилно подбрани крайни покрития.

Но качествата на влаганите мазилки са само едната страна на „медала”. Другата страна е: качеството на полагането им, спазването на технологията при работа.

Преценете времето на полагане и състоянието на основата

Важно при подбора на крайните покрития е да се анализира и оцени в детайли основата, върху която те ще се полагат и внимателно да се подбере времето на полагане. Прекалено студеното, както и прекалено горещото време не са подходящи за нанасяне на мазилките. Оптималните температури за тези операции обикновено са в късна пролет и ранна есен.

Уверете се, че получавате истинска гаранция

Добрите фирми предлагат мазилките като елемент от фасадна топлоизолационна система. И това не е някакъв механичен сбор от материали, а компоненти, изпитани и доказани, че могат да „работят” съвместно.

Когато е избрана подходящата топлоизолационна система, с подходящо крайно покритие, инвеститорът, съответно и изпълнителят могат да са спокойни, че получават качествен комплексен продукт с необходимата гаранция. Фирма Баумит България, след стриктен контрол по време на изпълнението на фасадата, дава до 15 години гаранция за топлоизолационните си системи, с крайно покритие пастообразни мазилки.

Оставете контрола на Баумит

Контролът при изпълнението е задължителен при издаването на гаранция и се осъществява от техническите консултанти на Баумит. Това се налага, за да сме сигурни, че зададената технология на работа се спазва. Често дори най-малкият лошо изпълнен детайл може да компрометира цялата система.

Учете се от чуждите грешки

Основните грешки при полагане на крайните покрития могат да бъдат:

НЕДОБРА ПОДГОТОВКА НА ОСНОВАТА

Това е елемент от изпълнението, на който невинаги се обръща достатъчно внимание, а в редица случи оказва най-силно влияние върху здравината и дълготрайността на покритието. Основата трябва да бъде суха, незамръзнала, добре почистена от мръсотия, прах, несвързани частици, да осигурява добро сцепление с мазилката/боята. При лоша основа крайното покритие може лесно да бъде компрометирано. А това се случва при: 1) отсъствието на шпакловъчен слой в полаганата топлоизолационна система, или 2) при липсата на армировка от стъклотекстилна мрежа, интегрирана в шпакловката, или 3) неподходящ материал за шпакловане на топлоизолационните плочи, 4) недостатъчна дебелина на шпакловката, 5) шпакловка, положена през стъклотекстилната мрежа – това възпрепятства доброто й сцепление към основатаи води до подкожушването и отлепянето й заедно с мазилката от стената;

НЕДОСТАТЪЧНО ГРУНДИРАНЕ ИЛИ НЕКАЧЕСТВЕН ГРУНД

Мазилката изисква полагането на грунд за осигуряването на добро сцепление към основата. Отсъствието му или недостатъчното му количество води до отделяне (олющване) на мазилката от основата;

ВНИМАВАЙТЕ ЗА ТЕМПЕРАТУРИТЕ ПРИ ПОЛАГАНЕ

Пастообразните мазилки, които най-често се използват като елемент на интегрираните топлоизолационни системи за фасадата, могат да бъдат на различна основа – минерална (силикатните мазилки), полимерна (акрилатните и силиконовите мазилки) или комбинации между тях. В зависимост от това, към всяка мазилка се поставят различни изисквания по време на полагане и съхнене.

Мазилките на полимерна основа (Баумит СиликонТоп,Баумит ГранопорТоп) трябва да се полагат при температури на въздуха и основата между 5°С и 30–35°С. Тези мазилки допускат полагане и при по-ниски температури ≥ +1°С, но с използването на специални добавки (напримерБаумит СпийдТоп).

Те съхнат „отвън–навътре”, като първоначално образуват филм на повърхността. Тази повърхностна ципа възпрепятства изпарението на останалата все още отдолу вода през следващите няколко дни. Ако в този интервал температурите спаднат под 0°С, това води до повреждане структурата на мазилката и до образуването на микропукнатини.

Силикатните мазилки (Баумит СиликатТоп,Баумит НанопорТоп) имат по-ограничен температурен интервал за полагане, между +8°С и +25÷30°С. Съхненето при тях се осъществява „отвътре–навън”, като се създава кристална структура. Бързото съхнене (при високи температури) възпрепятства нормалното протичане на химическите реакции на свързване, което води до голямо количество несвързани частици в положената мазилка. Поради отворената структура, тези частици се отмиват и стичат по фасадата по време на дъжд, което компрометира мазилката;

УМЕНИЯТА И СЪЗНАТЕЛНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ РАБОТАТА

Професионалните умения и отношението към работата са също от изключително значение за крайната визия на фасадата. Пастообразните мазилки проявяват капризност, която изисква те да бъдат полагани без прекъсване, „от ръб до ръб” на фасадата. Пердашенето на мазилката трябва да следва без забавяне полагането й, за да не се получават пресъхвания в отделни участъци и оттам лошото им структуриране. Когато температурите са високи и при директно слънцегреене върху фасадата не трябва да се работи. В тези случаи, използването на фасадни мрежи е задължително. Мрежите са изключително полезни и при валеж и силен вятър. Ако атмосферните условия се пренебрегват се получават петна по мазилката, работното скеле може да се „отпечата” върху фасадата или да се получи изключително лошо структурирана мазилка.

ВИЖТЕ СЪЩО: Тъмни цветове върху фасадна топлоизолация - с Баумит всичко е възможно!

Свързано:

Грешки при полагане на мазилки за топлоизолационни системи