Съвременни коминни системи – гаранция за уют, сигурност и комфорт

Публикувано на 25/06/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 01/07/2019 | Видяно 6 915 пъти

Комините са много важни за всеки дом. При тях няма място за компромиси. Трябва да бъдат с най-високо качество, безопасни, да дават топлина и уют. Да бъдат екологични и енергийно ефективни е пък страхотен иновативен подход при избора на комин. И всичко това вече може да се реализира напълно лесно, с коминните системи на Винербергер, които са подходящи за всеки дом и приложими за различни видове горива.


Иновативни коминни системи

Днес коминните системи са от ново поколение. Модерни и адекватни за динамичния ни живот, и важна част от всеки един дом. Те са егергийноефективни, дават топлина, внасят уют и са безопасни.

Енергийна ефективност и екология. Топлоизолационните свойства могат да бъдат значително по-добри, ако заложите на комин с керамичен слой на тръбата. По този начин ще имате по-добро засмукване. Неизбежно е в 21. век с проста ръка да се подмине въпросът с енергийна ефективност и опазване на природата. Колкото и да не ви се вярва – комините също могат да допринесат в тази посока. Е, хубавата новина е, че на българския пазар може да намерите такива, които да отговорят на европейски стандарти и наистина да бъдат от полза както за дома ви, така и за природата. Защото е важно какво оставяме след нас. Едновременно с това освен, че ще ви вършат чудесна работа, те имат способността да внесат в дома ви и неподражаем уют и топлина.

Комини на бъдещето. Важно е, когато правите проект на коминна система, тя да бъде гъвкава и да може да работи с всички енергийни източници – дърво, газ, нефт или пелети. Направете най-добрия избор, който ще ви гарантира високо качество и ще бъде устойчив във времето. Все пак не възнамерявате да правите коминна система през година, нали? Инвестирайте в най-добрата още сега, наистина ще си заслужава.

Топлина и уют. Какво по хубаво от това да слушате „песента“ на пукащи дърва в камината, докато се наслаждавате на чаша червено вино, в приятна компания след дългия работен ден? Тази атмосфера може да ви даде единствено камината. Неподражаема е по този критерий. А за всяка камина трябва и комин, нали? 

Безопасност. Температурата от отделяните газове в коминните системи може да достигне до 400 градуса. Точно заради това се нуждаете от наистина качествени материали, които да гарантират вашата сигурност и тази на дома ви. Те трябва да бъдат надеждно плътни и с дълга продължителност на живота. Нерядко чуваме репортажи за пожари, започнали именно от коминната система. Нека изберем надеждна такава с дълъг период на гаранция. 


С какво трябва да внимаваме, когато избираме коминна система?

Колкото и да сте на гребена на лятната вълна, все някога ще дойде зимата. Сега е моментът да помислим как да си осигурим спокойна и топла зима. За да я посрещнете в целия й блясък, започнете промяната още сега. Всеки обича да пие топъл шоколад пред телевизора, докато белите снежинки танцуват пред прозореца, зад четирите стени на топлия му дом. И за да бъде всичко перфектно, то трябва да започнете от избора на правилна коминна система. Задължително обърнете внимание на следните неща:

Лесен монтаж и широка приложимост. Никой не иска да губи време в инсталация за комин. Затова изборът ви трябва да бъде съобразен и с този фактор. Сравнително леко тегло и разнообразие от размери са сред основните неща, които несъмнено трябва да имате предвид. 

Безопасност. Тръбите трябва да бъдат устойчиви на температурни натоварвания. Свойството им да бъдат устойчиви на високи температури е базисно за керамичните материали. когато са били изпичани в пещта по време на производството им. Да не говорим, че не отделят токсични газове, тъй като са изработени изцяло от естествени материали. Също така задължително трябва да са и устойчиви на киселини, а керамиката има това свойство.

Устойчивост във времето. Ще ползвате комина за никак не малък период от време. Точно заради това, той трябва да има достатъчно дълъг живот, че да не ви предаде на десетата година, след като сте го монтирали. Керамиката в това отношение е най-надеждния материал – той не вехтее и не старее, а доказателства за устойчивостта има в десетки находки през различните епохи на паметници на културата, които са се запазили с хилядолетия, само защото са били построени с керамични тухли.


Компоненти на перфектната коминна система

Произведените в Германия компоненти за комини на Винербергер са еталон за най-добра система. За да бъде един комин перфектен, той трябва да съдържа в себе си следните модули:

Блок от лек бетон
Вътрешна керамична тръба
Керамичен елемент за улавяне на кондензната вода
Керамична тръба с отвор за почистване
Керамичен капак за отвора за почистване
Керамична тръба с отвор за присъединяване
Метална вратичка за отвора за почистване
Топлоизолационни плочи от минерална вата
Преден панел за изхода за присъединяване от минерална вата
Метални подпори за панела от минерална вата
Лепило за керамични тръби, устойчиво на киселини
Разтвор за капака и горната част на комина
Покриваща плоча
Завършваща метална тръба
PU лепило за закрепване на завършващата метална тръба
Ръководство за монтаж


Изграждане на коминна система

Нека бъдем реалисти – изграждането на коминна система никак не е като детска игра. Може обаче процесът да бъде в пъти по-улеснен, ако се спрете на продуктите на Винербергер. Основните стъпки, които трябва да следвате при монтажа, са 7. Ако спазвате последователността, крайният резултат ще изненада и самите вас. Ето какво трябва да направите, за да изградите сами комина си:

Поставете хидроизолационен материал на мястото, където ще бъде изграден коминът. По този начин ще избегнете просмукване на влага по бетоновите елементи от пода. За да бъде здрава основата на комина, запълнете целия първи блок с бетон. След това изрежете отвори (може с ъглошлайф) за ревизия или евентуален конденз. От съществено значение е да монтирате всички бетонови елементи на системата с вароциментов разтвор.

Монтирайте бетоновия елемент с изрязан отвор за ревизия. Нивелирайте всеки бетонов модул – и хоризонтално, и вертикално. Не забравяйте от вътрешната стена на всеки модул да поставите каменна вата, която ще осигури топлоизолация на керамичните тръби.

Залепете керамичните тръби една за друга със специално за целта лепило. По този начин ще дадете необходимата въздухоплътност на комина. Обезпрашете с мокра гъба ръба на керамичната тръба и чак след това нанесете от лепилото. Спуснете тръбата и я залепете плътно към долния елемент. Не забравяйте да отстраните от вътрешната страна излишното лепило.

Много е важно да спазвате последователността: бетонови тела с вароциментов разтвор - каменна вата - керамични елементи. При коминните системи на Винербергер ще намерите предварително окомплектована система, което ще улесни работата ви, а и ще ви спести време.

Монтирайте елемента за включване на димоотвода към източника на гориво, който задължително трябва да е облечен с твърда вата. Когато коминът излезе над покрива, идва моментът за инсталация на шапката на комина. Това става като намокрите последния бетонов елемент и върху него поставите вароциментов разтвор.

Нивелирайте много прецизно шапката. Притеснете я добре към металната тръба, като сложите полиуретаново лепило. Трябва долният й край да влезе плътно в керамичната димоотводна тръба. С винтове към бетоновите блокове монтирайте керамичен капак за почистване на комина от сажди. Почистването става винаги отдолу нагоде, а не обратното.

Предвидете сечение, което да съответства на топлинната мощност на уреда на отопление. За да имате качествен комин, той трябва да има гладка вътрешна повърхност, да няма пукнатини или пореста структура, за да не се просмукват димни газове или искри.

Коминните системи са от особено значение за комфорта в дома ви. Тяхната сигурност, енергийна ефективност, качество и устойчивост във времето са много важни за цялото жилище. Затова не рискувайте да експериментирате с тях. Иновативните комини вече не са мираж. Те могат да намерят приложение във всеки дом. Да осигурят уют, топлина, но и да пазят околната среда. Инвестицията наистина си заслужава! Направете информиран избор и се доверете на най-добрите на пазара.

Повече информация за коминните системи на Винербергер можете да научите, като посетите страницата на производителя.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта