Ексклузивно от ИКЕА - "Фабрични ефекти", колекцията вдъхновена от България!

Публикувано на 07/10/2017 от Мария Илиева | Видяно 5 991 пъти

ИКЕА България ни изненада с уникално събитие - представянето на колекция Vassad от самите дизайнери, които дойдоха специално у нас, за да изнесат публично интервю. 

Лимитираната колекция е създадена и вдъхновена в България. Това е първата такава по рода си. 

Световноизвестните дизайнери Кнут и Мариане Хагберг дойдоха у нас по покана на ИКЕА България и Studio Komplekt, като представи VÄSSAD на 6 октомври 2018г., в изложбената зала Gladiator.

Как възниква идеята за колекцията? При идването си в България през 2015, заедно с родоначалника на ИКЕА Ингвар Кампрад, Кнут и Мариане Хагберг се вдъхновяват от заобикалящата ги среда, производствените методи и материали в българските фабрики.

Към идеите оттам, шведските дизайнери добавят и щипка вдъхновение от фантастичните продукти на ИКЕА от миналото, включващи някои изключително популярни обекти от 80-те години. Резултатът е колекция със суров, автентичен вид, който е подходящ за всяка обстановка. Така за първи път дизайнери на ИКЕА си сътрудничат с български производители за създаването на цяла колекция, разработена директно във фабриките в България.


Публична дискусия с шведските дизайнери

Срещата на живо с доайените на ИКЕА дизайна беше изключително вълнуващо събитие за препълнената зала с млади хора, които научиха повече за иновациите и източника им на вдъхновение. Публиката беше сред първите, които видяха VÄSSAD в изложба, курирана от Studio Komplekt в Generator на 6 октомври от 16:00 часа! 

Заедно с дизайнерите присъстваше и ръководителят на проекта Ларс Инголф, а българските производители от „Бонана Петрич“ и „Родопска тъкан“ бяха специални гости на събитието. Измежду гостите бяхме и ние, Майстор Плюс, горди партньори на ИКЕА.  

Дискусията се проведе на английски език и бе съчетана с изложба в индустриален стил.


Keep it simple! / Не усложнявайте!

Колекцията, вдъхновена от България, е с изключително семпъл индустриален стил. Това е така, тъй като дизайнът и разработването ѝ се случват почти изцяло на производствената площадка. 

На срещата-дискусия шведските дизайнери разкриха тайната на вдъхновението си - практичният и красив живот. А мотото си, което споделиха с публиката и което остана най-силно в съзнанието на всеки присъствал на събитието, бе "Keep it simple" / "Не усложнявайте" или както ни учи великият архитект Мис ван дер Рое:  "Less is more" / "По-малкото е повече".


Шанс - да поговориш очи в очи с най-известните ИКЕА доайени

След дискусията събитието премина в неформални разговори и младите дизайнери имаха възможността да говорят очи в очи с великолепните шведски дизайнери.

Кнут и Мариане Хагберг разказаха как са се вдъхновили от обкръжението си в България, от производствените методи и материали, както и от впечатляващите познания на работниците на производствената площадка. Всичко това ги е мотивирало да създадат семплата, но силна колекция Vassad, която смайва със своята простота - стол като в училище, кофа като от парка и шкаф с чекмеджета от щайги, одеяло, напомнящо на родопско и ретро свещник с ултра модерен облик са са няколко от дизайн бижутата във VÄSSAD – лимитираната колекция на Икеа, която е вдъхновена от България, начертана по скандинавски и произведена у нас.


Vassad ще намерите в ИКЕА

Колко приятно за нас беше, когато непосредствено след дискусията отидохме в магазин ИКЕА и видяхме в продажба колекцията Vassad! Можеше да я пипнем, видим, тестваме. Семпла, изящна, практична. Всичко, което ИКЕА възпитава у хората е естетика в дома, неразривно свързана с практичност. Можете и вие да отидете и да я видите, а защо не и вече да притежавате по нещо от нея!

Поласкани сме от факта, че колекцията е създадена и вдъхновена от България! 

Честта, която ни е оказана ни дава повод за гордост!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта