Ъглов диван - правилният избор за всяка малка всекидневна!

Публикувано на 21/10/2021 от Anna Stankova | Последна редакция на 30/11/2021 | Видяно 16 472 пъти

Представете си следната картина – навън е есен, вие сте седнали удобно до прозореца с любима книга в ръка, отпивате от топлия, ароматен чай и се наслаждавате на уюта, който сами сте си създали. И всичко това, докато сте потопени в мекотата на удобен диван. Колко по-хубав може да стане животът? 

Приятната картина, която пресъздадохме няма да е толкова прекрасна, ако в нея не присъстваше именно удобната мебел. Ъгловите дивани имат свойството да вдъхват живот на всяко пространство, осигурявайки му максимален комфорт. Те са центърът на всяка всекидневна. Могат да бъдат, както уютно кътче за почивка, в което да отпочинете след дълъг ден, така и пространство, където да посрещнете гости и да се отдадете на приятни разговори с тях. 

Ъгловите дивани са безспорно удобно решение, когато целите оптимизиране на пространство с по-малки размери и постигане на приятна естетика в него. Често обаче може да се почувствате объркани  при избора на диван, който пасва на всекидневната и вижданията ви. Особено когато помещението, в което той ще е поставен, е с малки размери. Именно затова е препоръчително да имате добър съветник. За да ви бъдем от полза, в следващите редове ще ви запознаем с всичко важно, което да имате предвид, когато избирате ъглов диван  и как лесно да оптимизирате своята малка всекидневна.


Защо ъглов диван?

Преимуществата на ъгловите дивани са безспорни. Където и да бъде поставена в дадената стая, тази мебел ще направи така, че пространството да изглежда стилно и приветливо, като същевременно ще допринесе и за функционалността му. 

  • Ъгловите дивани могат да бъдат компактно поместени в ъгъла на всекидневната и така да освободят нейния център. Такова разположение не само разкрива повече пространство в помещението, но и гарантира по-голям брой седящи места. Благодарение на Г-образната си форма, ъгловият диван помага фокусът на стаята да се концентрира в една точка, като едновременно с това дава усещане за простор и чистота. 

  • Ъгловите дивани перфектно служат и като преграда между хола и кухнята, ако двете пространства се помещават в една стая.

  • Голяма част от ъгловите решения предлагат и място за спане. Основното тяло на конструкцията мигновено може от диван да се превърне в удобна спалня.

Именно тази тяхна мултифункционалност превръща ъгловите дивани в предпочитана мебел за малките градски апартаменти.


Как да съобразете дизайна на дивана с интериора на дневната?

За да сте сигурни, че Г-образният диван работи в унисон с останалата част от декора, е добре умело да познавате интериорния си стил. Към каква визия се стремите – по-минималистична, по-модерна, по-елегантна или пък сте любители на пъстрите цветове? 

  • Ако сте се спрели на конкретна цветова схема, най-добрият план за действие е да стесните избора си до три основни допълващи се нюанса. Например, светлите тонове като сив и кремав, са чудесен инструмент, с който да постигнете модерно усещане. Земните тонове хармонират идеално с интериор в традиционен стил. 

  • За да създадете по-цветна и свежа естетика, не се страхувайте да си поиграете с по-ярките цветове. Ако дневната ви е решена в предимно неутрални цветове, то спокойно можете да заложите на диван с по-интересен цвят като жълто, лилаво, червено или дори розово.


Удобна ъглова група или елегантен шик, постигнат чрез отделни мебели?

Концепцията за добър дизайн и функционалност в дома може да се реализира и като заложите на малко канапе и го комбинирате със стилна лежанка. Дали обаче този вариант е също толкова добър, колкото този да заложите на удобна мека мебел с ъглова конструкция? 

Изборът между ъглови групи и комбинация между два вида мебел зависи изцяло от вашия вкус и от пространството, което всекидневната открива. 

  • Лежанките са идеални за тези, които искат да добавят елегантен щрих към конвенционалния си двуместен диван или да имат леко удължение и място за удобно издигане на краката.

  • Г-образната ъглова група има съвременен облик, който работи идеално във всяко пространство, независимо дали е голямо или малко. Това е така, защото носи минималистичен дизайн, който премахва необходимостта от добавяне на много допълнителни и често ненужни декоративни елементи. 


Цветът на дивана е важен за облика на стаята

Ъгловите дивани са идеалното решение за оживяване и освежаване на всеки интериор. Те предоставят атрактивна комбинация от традиционното усещане, което един диван носи, и модерна, футуристична форма. В същото време доставят комфорт и благоприятстват за приветливия дизайн на стаята. Също така, ви позволяват да изразите собствения си стил, като ги декорирате с красиви възглавници и постелки с различни форми, размери и материали.

  • Ако по стените в стаята, в която планирате да разположите ъгловия диван, преобладават пастелните, меки нюанси, предлагаме за дивана да изберете по-тъмни и по-богати тонове. Хармонията, която контрастните цветове създават, ще допринесе за по-завършения вид на дневната и ще подобри естетиката ѝ. 

  • Ако планирате да поставите дивана в осветен от слънцето кът в стаята, можете да изберете по-ярки нюанси. Правейки това, ще придадете изискана привлекателност на дневната и ще допълните модерния ѝ облик.

  • За дневни, в които естествената светлина е по-оскъдна, ви съветваме да изберете по-минималистичен и елегантен модел в меки бежови, бели или сиви цветове. Всеизвестен факт е, че светлите нюанси оптически увеличават дадено пространство. А и именно те са вечната класика, с която никога няма да сбъркате.


Как правилно да се грижим за ъгловия диван?

Още един ключов фактор при избора на диван, е дизайнът на тапицерията му и материалът, от който е изработена тя. От огромно значение в този случай, е начинът ви на живот. Но независимо дали диванът ще се използва за сядане по време на ядене, за почивка, за посрещане на гости или пък за спане, умението и знанието как правилно да се грижите за мебелите си, за да им гарантирате максимално дълъг живот, ще е от полза. 

  • Кожата (или изкуствената кожа) е най-издръжливият материал. Освен това е и много лесен за почистване. Поддръжката на диван с кожена тапицерия изисква единствено да го почиствате ежеседмично с мека, чиста кърпа. Не е препоръчително да използвате почистващи препарати, тъй като може да навредите на структурата на дивана.

  • От своя страна пък текстилната тапицерия е малко по-трудна за поддръжка в сравнение с кожената. За да не губят блясъка и красивата си визия, за почистването на дивани с текстилна тапицерия, е хубаво да използвате много мека и нежна четка. С нейна помощ можете да почистите праха от тъканта и възглавниците. При нужда, след това можете да използвате прахосмукачка с подходящ за целта накрайник.


Всичко, което трябва да знаете за декоративните възглавници

Декоративните възглавнички са аксесоар, който може или да допълни по впечатляващ начин дизайна на един диван, или да направи точно обратното.

  • Добре е да знаете колко възглавници ще трябват. Ако вашият ъглов диван е предвиден за трима души, то между 3 и 6 възглавници биха паснали идеално. Ако пък Г-образната мебел е по-голяма, то добавете повече възглавнички.

  • Тъй като ъгловите дивани имат три фокусни точки, броят на възглавниците, които присъстват върху него, е добре винаги да е кратен на три – по една група възглавнички за всеки край на дивана и една за ъгловата секция. Този трик помага вниманието да бъде насочено към ключовите области на дивана.

  • В основата си, истински впечатляващият дизайн се гради върху умението за работа с цветовете. Избирайки контрастен цвят за декоративните възглавнички, който се откроява от тъканта на вашия диван, ще благоприятствате за красивата естетика и атрактивната атмосфера на всекидневната. Ако диванът е черен, изберете светли или ярки декоративни елементи. Ако притежавате кремав диван, заложете на тъмни тонове за възглавниците.

  • Що се отнася до принта, ъгловите дивани работят добре с принтове с райе или точки.

  • Още едно правило, което е препоръчително да спазвате при избора на декоративни възглавнички, е да съобразите цвета и/или принта им с този на завесите. 

Ъгловите дивани са популярно и безспорно функционално интериорно решение за всяка дневна – и малка, и голяма. Удивителните ъглови решения на Мебели Виденов, например, се предлагат в редица дизайни и размери - големи и удобни или пък компактни и модерни. Те отговарят и на разнообразието от различния начин на живот, който всеки води. Без значение какви са целите ви, предимствата от избора на ъглов диван за малка всекидневна, има своите безспорни преимущества. Г-образният диван със сигурност би допринесъл, освен за приятната естетика на стаята, така и за нейната функционалност.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта