Дневна в 2 цвята – гарантирано изящество и стил

Публикувано на 11/03/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 11/03/2020 | Видяно 2 551 пъти

Дневната е стая, в която хората прекарват значителна част от времето си. Тук се събират всички членове на семейството, канят се гости, приятели или роднини. Основната задача на собственика на жилището е да създаде красива и уютна атмосфера в тази стая. Колкото и странно да изглежда дневната може да се реализира с комбинация само от два цвята.

Оказва се, че комбинацията от 2 цвята в дизайна на стаята може не само да подчертае мебелите, но и да постави правилните акценти. С помощта на избраните цветове е възможно също да се преразпредели пространството, като се оформят функционални зони.

Комбинации от 2 цвята, които са подходящи за дневната са: бежово и синьо; бежово и люляково; бяло с бежово; топлокафяво и бяло; бяло и люляково.

В случай че имате нужда от професионално съдействие, винаги може да се консултирате със специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Правила при комбиниране на два цвята в дневната

По време на създаването на стилен и практичен интериор на една дневна, трябва да изберете подходящите 2 цвята за комбинация - това изисква задължително предварителна подготовка. Ето основните правила за съчетаване на цветовете, които трябва да се вземат под внимание:

  • Декоративните елементи трябва да комбинирате с основния цвят.
  • Определете вида на текстуратата на използваните материали.
  • Изберете основния цвят на стените.
  • Важно е да се помисли и за правилната двуцветна комбинация на всички елементи в интериора. 

Вижте още: Високи технологии в интериора – ето как пространствата оживяват!


Практичен наръчник при избора на 2 цвята за дневна

Напълно нормално е първо да се изготви проект на бъдещия интериор в два цвята за дневната. Тук роля имат специалистите, които се съобразяват и с визията на собственика. Днес дизайнерите предлагат различни техники за комбиниране на 2 цвята. Най-добре е първоначално да обмислите целия интериор във всичките му подробности. Колкото по-внимателно е обсъден предварително дизайнът, толкова по-перфектен ще бъде крайният резултат.

  • Практичен съвет: по-добре е да комбинирате цвета на стените след като изберете мебелите и основните интериорни елементи. Цветът на стените трябва не само хармонично да се комбинира с тях, но и да подчертава цялостния стил на стаята.
  • Най-оригиналното решение включва правилна комбинация от контрастни цветове.
  • Също така трябва да се съсредоточите върху съвместимостта на цветовата палитра, така че интериорът да се възприема органично и да не бъде дразнещ.
  • Ако изберете правилната комбинация от два тона, тогава можете успешно да зонирате стаята.


Постигане на два цвята в дневната с тапети

Стените в дневната могат да бъдат боядисани с предварително избрания цвят. Но много често собствениците се спират на вариант тапети за това помещение.

  • Не винаги е лесно да ги съчетаете за дневна в два цвята, но много производители предлагат специални каталози със свои продукти, където има колекции от добри цветови композиции.
  • Можете да разчитате на предложените варианти или да се опитате да комбинирате свои собствени цветове, които ви харесват.
  • Това не е толкова лесно, защото се изисква добро разбиране за съчетаване на цветовата палитра. 
  • Добре е да се съобразите и с текстурите на тапетите. Не очаквайте крайният резултат да е удовлетворяващ, ако комбинирате по-тънки и по-дебели тапети. В този случай разликата между тях ще бъде видима.


Избор на цвят за стените в дневната - съобразете се с квадратурата

Правилната комбинация на цветовете е ключовият момент към красивия завършек. Много важно правило е да се съобразите в квадратурата на стаята, както и нейното разположение. 

  • Ако дневната е малка, тогава трябва да използвате 2 цвята, които могат визуално да увеличат размера й, да „повдигнат“ таваните или да "избутат" стените. За такъв ефект е по-добре да заложите на светли тонове, защото благодарение на тях ще има повече пространство и светлина, което означава, че стаята ще изглежда по-просторна.
  • Тъмните цветове ще направят стаята по-малка. Те се използват най-добре в просторни дневни – по тази причина е препоръчително да се въздържате да ги използвате, ако живеете в малко жилище.
  • Също така добра идея би било да се използва тапет в един от избраните цветове за акцент само на една стена. Така ще се разнообрази интериора в това помещение. Тапетът може да бъде залепен по различни начини: той може да бъде положен хоризонтално или вертикално, на диагонал или зигзаг. Важно е в този случай крайният резултат да води до хармоничен дизайн на дневната.

Вижте още: Дневна в сиво - няколко страхотни идеи, които ще ви вдъхновят


Няколко важни съвета при организирането на дневна в два цвята

  • Интериорните дизайнери са на мнение, че в една дневна отличен ефект се получава при използването на два нюанса от един и същи цвят (например бежово и кафяво, розово и светло червено, люляково и лилаво). Такива миксирани дуети създават луксозна и комфортна атмосфера. Използването на нюанси от един цвят в това помещение са гаранция за премерена елегантност
  • Шик комбинация е използването на синьо и оранжево, жълто и лилаво или червено със зелено в дневната.

За още интересни интериорни съвети и идеи за организирането на дневна в два цвята се обърнете към интериорните дизайнери, регистрирани при нас. Може да направите безплатна заявка за проект по всяко време. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. Така ще се предпазите от грешки и ще имате една хармонична дневна.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
31 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
32 извършени проекта