Как да направим дневната по-функционална

Публикувано на 22/07/2019 от Сузана | Последна редакция на 17/09/2019 | Видяно 1 824 пъти

Всеки би предпочел за хола си големи прозорци и светла обстановка. Тук трябва обаче да се съобразим с факта, че ако дневната е изпълнена с естествена светлина, нейният интериор през деня изглежда неясен, така че е нужно да спазим някои основни правила: 

  • За да не се разсейва светлината по стените чрез отражения, не са препоръчителни високи мебели от типа на големи секции, масивни библиотеки и т.н.  
  • По-добре е да се изберат ниски модулни системи  и да се разположат функционално, така че хем да изглеждат красиво, хем успешно да служат за съхранение на всичко необходимо – книги, дискове и пособия. Възможностите за сглобяване на тези мебели са много.


Мобилни мебели

Ако площта на хола е малка, се получава така, че няма как да се сложи абсолютно всичко необходимо  за комфортната обстановка. Често това се наблюдава в апартаментите, в които хол и кухня са обединени в едно. В подобни случаи на помощ идват мобилните мебели. Това може да бъде да речем елегантна сгъваема масичка за кафе, която да се разгъва при необходимост и после да се прибира.  Или пък фотьойл тип пуф, който по всяко време може лесно да се пренесе в друга стая. Подобни решения са много удачни и ще ви спестят ценно място.


Комуникационното пространство

Ако често имате гости, се налага да организирате комуникационни зони във всекидневната си. Тук не става дума само за удобен диван, кресла, табуретки и възглавници на пода. По-скоро говорим за правилно преценено подреждане на мебелите - може да бъде в полукръг, или в квадрат, което да улеснява комуникацията.  Преценката ви трябва да зависи от това колко хора обикновено каните, на каква възраст са, удачно ли е да ги разположите небрежно на пода, или е по-добре да се фокусирате около масата.

Прочети също: Внесете цветно очарование в дневната


Декорът и светлите петна

Във всекидневната декорът трябва не само да разкрасява, но и да бъде с практична функция. Например картините, цветовете,  фотосите могат  визуално да преправят пространството в помещението и внесат  желаната пропорционалност. Добре е да се помисли и върху това, че сюжетът и тоновете на картините ще влияят всекидневно на настроението ви.

Едно голямо огледало в хола е интересно решение, което визуално ще удвои пространството. В случая има едно условие -  то не трябва да се поставя на стената срещу прозореца.  Останалото е по ваша преценка, разположете декора така, че да ви носи положителен заряд.


Ярки акценти и функционален диван в хола

Ако искате всекидневната ви да изглежда интересно и авангардно, трябва да направите място и за няколко ярко оцветени акцента. Това може да бъдат цветя, декоративни възглавници, оригинална настолна лампа, свещници, картини. Фокусът може да бъде поставен категорично и чрез боядисването на една от стените в ярък контрастен тон.

Елегантният  интериор в хола е пряко зависим и от функционалния диван. Да не забравяме, че в основата на една всекидневна винаги стои именно тази мебел. Първо решаваме него къде да го разположим, след което нареждаме всичко наоколо.

  • За малката всекидневна са подходящи компактни и изчистени модели. Ако често посрещате гостите си с пренощуване обаче, изберете комфортен разтегателен диван.
  • За голям хол предпочитаните модели са Г-образни, с лежанка, така че вечер на тях да може да се разположи цялото семейство. 

Преобразуването на хола е важна крачка, която ще доведе до промяна в себеусещането  в собствения ви дом. Ако предпочитате да направите промените с професионална помощ, можете да се обърнете към интериорните дизайнери, регистрирани на сайта. Заявете своя проект, напълно безплатно и без обвързване, още днес, сравнете оферти и се спрете на най-удачната сред тях. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта