Интериорен справочник: 7 идеи за практично подреждане на мебелите в хола

Публикувано на 02/06/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 02/06/2017 | Видяно 12 072 пъти

Изборът на разположение за обзавеждането в дневната често е изключително труден, най-вече заради специфичната роля на това помещение у дома. За да ви помогнем по-лесно и бързо да сложите ред в хола си, днес ще ви представим няколко изпитано успешни идеи за подреждане на мебелите, съобразени с функцията на дневната в съвременното жилище. На кой от тези варианти бихте заложили вие? Споделете с нас впечатленията си, а съдействие за монтажа на мебелите в хола потърсете от нашите опитни майстори!


Уютна дневна за семейства с деца

Създаването на хол, който е еднакво удобен, както за родителите, така и за децата, е истинско предизвикателство дори за опитните дизайнери. Те предлагат два коренно различни подхода при организиране на помещението, в зависимост от възрастта на наследниците и тяхната нужда от родителски надзор. Ако имате малки деца, които обичат да играят на пода, специалистите съветват да заложите на удобен диван и да поставите овална холна масичка леко встрани, така че на мекия килим да се създаде необходимата детска площадка. По този начин вие ще имате пряка видимост към вашия малчуган, без да изпускате любимия си сериал или телевизионно предаване. Ако пък детето вече може да се забавлява и без постоянното наблюдение от родител, дизайнерите съветват да изберете симетрично разполагане на два дивана един срещу друг, така че пространството между тях да се оформи като зона за приятни разговори между възрастните. Встрани от диваните пък може да се създаде кътче за съхранение на детски играчки или дори да се постави компактно бюро, върху което детето да рисува и играе.


Страхотна идея за малка дневна

Малката дневна неминуемо ще изглежда тъмна и клаустрофобична, ако поставите в нея твърде много и масивни мебели. Затова помислете по какъв начин да изберете възможно най-практични елементи, които да не правят помещението още по-тясно и схлупено. За целта майсторите съветват да замените креслата с компактни табуретки, както и да изберете холна масичка със стъклен плот. Друго важно условие е масичката в никакъв случай да не е по-висока от седалката на дивана, тъй като това ще създаде впечатление за претрупано и зле организирано помещение. На последно място, но не и по важност, заложете на обзавеждане в светли приятни нюанси, които ще спомагат за това стаята да изглежда по-просторна.

Виж още: Как да внесем еклектичния стил в дома си с минимален бюджет


Поставете дивана с гръб към функционалната кухня

Ако пък идеята да обедините визуално хола и кухнята не ви се нрави, можете лесно да ги обособите като отделни помещения в рамките на общата стая чрез хитро разположение на мебелите. За целта просто позиционирайте дивана с гръб към кухнята - по този начин ще се създаде усещане за уединение и комфорт в стаята, като имайте предвид обаче, че този вариант не е препоръчителен за твърде тесни и тъмни помещения. Специалистите напомнят, че свободното преминаване в помещението не трябва да бъде нарушено, затова масивните мебели трябва да имат поне метър разстояние. Желателно е своеобразният коридор, който ще се оформи между кухнята и хола при подобно разположение на мебелите, да бъде точно срещу входа към стаята. По този начин влизайки в нея, ще имате усещането, че от двете ви страни са обособени две напълно отделни зони.


Визуално сливане на хол и кухня

В случай че обитавате малко жилище и се налага дневната и кухнята да делят едно общо помещение, вероятно се чудите как да разположите мебелите, така че двете зони у дома да се слеят визуално. За целта на първо място заложете на еднакъв цвят за стените и на един и същи тип подова настилка, която ще спомогне за това преминаването между отделните помещения да бъде практически незабележимо. Това е и удачен случай да поставите удобен ъглов диван в помещението, така че от него да има пряка видимост към кухнята. Желателно е в този случай да заложите на овална холна масичка, която ще създаде баланс в помещението, като можете да поставите още една-две табуретки или пък удобно кресло. Поставете телевизора така, че да има пряка видимост към него, както от дневната, така и от кухнята. По този начин кулинарният експерт у дома и останалите членове на семейството могат заедно да обсъждат последните новини или пък любимите си предавания.

Виж още: 5 водещи тенденции в интериорния дизайн за 2017 г.


Ако холът е място за отмора и релакс

Холът често е мястото, в което се отдаваме на заслужена почивка след работа. Ето защо, ако това е основното предназначение на помещението, е важно мебелите в него да бъдат разположени така, че от дивана и креслата да има пряка видимост към телевизора. За целта може да заложите на масивен диван, който да се превърне в основен акцент от обзавеждането, като поставите телевизора на стената срещу него. От двете му страни пък можете да разположите удобни кресла или табуретки, а в средата на помещението - практична овална масичка. Съобразете мястото на мебелите с големината на помещението и площта, която заема килимът в стаята. Важно е крачетата на мебелите да бъдат винаги върху или извън килима, но никога на ръба. По този начин помещението ще изглежда по-хармонично и уютно.


Асиметрично разполагане на мебелите в големия хол

Едно от предимствата на просторния хол е възможността да подредим мебелите, както ни харесва, без да се тревожим, че стаята ще изглежда твърде претрупана и негостоприемна. Хитра идея за подобен тип помещения е асиметричното разполагане на мебелите, така че те да разчупят иначе семплата обстановка. За целта заложете на масивен диван, две практични кресла и дори две малки холни масички, така че да създадете удобна атмосфера, независимо дали си почивате в уединение пред телевизора или пък посрещате тайфата в петък вечер. Специалистите препоръчват да не поставяте мебелите плътно до стената, а да оставите разстояние от поне 30 см. По този начин помещението ще изглежда по-уютно и хармонично, а и ще се избегне оформянето на голямо празно пространство в центъра на стаята.

Виж още: Разкошен апартамент в 140 кв.м., приютен в московски небостъргач


Дневна за събирания с приятели

В случай че дневната ви е средище за чести събирания с приятели, разположете мебелите така, че да се създаде максимално комуникативна и удобна обстановка. За целта срещу дивана можете да разположите симетрично още един диван, така че да имате пряк визуален контакт с вашите гости. Друга идея е вместо втори диван, да разположите асиметрично две кресла, които много по-лесно можете да преместите от двете страни на дивана, ако не искате да затрудняват видимостта към телевизора. Специалистите препоръчват да съобразите формата и големината на холната масичка с разположението на мебелите. Между нея и диваните или креслата трябва да има поне 35-40 см. разстояние, така че да се създаде максимално комфортна обстановка.

Правилното обзавеждане на дневната е пряко свързано с нейните особености и вашите лични навици, затова е трудно да се даде формула на успеха, която да важи във всеки тип помещение. Въпреки това обаче, този справочник ще ви помогне да се ориентирате по-лесно какви грешки да избягвате при обзавеждането на дома. За качествената изработка на мебелите потърсете помощ от опитни професионалисти, като пуснете безплатна заявка в сайта!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта